Plísně dokáží chod domácnosti pořádně znepříjemnit. Bývají doménou vlhkých zdí a rychle se rozšiřují. A tak se z malé, lehce zabarvené skvrny, postupně stává skvrna tmavší a větší. Plísně navíc obsahují spory, které mohou být zdraví nebezpečné tím, že vyvolávají alergii. A co za to může? Sražené vodní páry u stropu, které ji mohou způsobit stejně jako vlhkost stoupající po zdi.

Větrat, větrat a zase větrat

Nejlepším způsobem jak na plíseň, je kvalitní větrání. Důležitá je pravidelnost. Ať je zima nebo prší, pořád je venku méně vlhkosti než ve vašem bytě. Izolujte místnosti se stěnami napadenými plísní od ostatních místností, ze kterých hrozí riziko vlhkosti, to znamená z kuchyně a z koupelny. Nesušte zde ani prádlo. K inkriminovaným místům nestavte nábytek a pravidelně je čistěte.

Když je plíseň hlouběji…

Pokud se vám nepodaří plíseň odstranit větráním a skvrny se dostanou hlouběji, je nutné buď odstranit omítku, nebo tapetu. Při aplikaci nových tapet potom použijte lepidlo obsahující fungicidní látky, které zabrání tomu, aby se plísně opět vrátily.

Braňte plísním preventivně!

V drogeriích existuje výběr prostředků, které účinně fungují proti plísním. Preventivním zákrokem je i čištění inkriminovaných míst alkoholem, čpavkem nebo octem. Plísně žijí z organických látek, a proto je při opakovaném výskytu raději odstraňte. Jedná se hlavně o tapety, lepidla a syntetické disperzní barvy. Nahraďte je barvami s obsahem vápna nebo silikátu. Odborná sanace dřeva je zákrokem posledním, když nepomůže nic z předešlých metod.

Kafe.cz zjistilo:

  • Vlhkost v bytě by se měla pohybovat mezi 40 a 60 %. Pokud je vyšší, je to první krok k vytvoření plísně. Vlhkost ještě zvyšují takové činnosti jako vaření, koupání, chování rybiček v akváriích či sušení prádla na sušácích či radiátorech.
  • Abyste zabránila opětovnému vzniku plísní, vyzkoušejte následující rady: do kuchyně instalujte digestoř, pokuste se omezit sušení prádla v interiéru na minimum, nepěstujte velké množství květin, včas vynášejte odpadky a pravidelně odmrazujte chladničku a mrazák.

Tipy Kafe.cz