Takzvané kojenecké a batolecí plavání je v současnosti velmi oblíbeným způsobem trávení volného času pro mnohé aktivní rodiče a jejich ratolesti. Spojí se tak většinou příjemné s užitečným. Dítko se naučí mnoho nových věcí a sociálně i fyzicky se otuží.
Pohyb ve vodě má mimo jiné také blahodárný vliv na psychomotorický vývoj. »Nespavci« se příjemně unaví a »nejedlíci« zdravě vyhladoví. Děti si mohou velmi intenzivně vychutnávat blízkost a zájem rodičů.

Vše se děje formou hry

V batolecím věku pak začíná jakýsi nácvik základních sebezáchranných prvků (vykopání po pádu do vody na hladinu, zachycení se po pádu okraje bazénů apod.), vše se děje samozřejmě formou hry. Většina klubů také disponuje vybavenou hernou s občerstvením, kde si dítka mohou pohrát, najíst se, maminky (nebo tatínkové) si zase velmi rádi poklábosí u kávy.

Důležitá je láska k vodě

V opravdu dobré plavecké školičce (pozor – mluvíme o »baby-plavání«, ne o sportovním oddílu!) by školené instruktorky měly děti v první řadě vést empatickým a láskyplným přístupem k lásce k vodnímu živlu. Malé vodníčky kteří se naučí vodu milovat a ne se jí díky neprofesionálnímu přístupu bát, je pak radost cokoliv nového učit. Samotné potápění je pro oko dospělého pozorovatele velmi atraktivní, nicméně by nemělo být prvořadým cílem »výuky«.

Kafe.cz zjistilo: Kdy začít plavat s miminky?

  • V bazénu můžete s miminkem začít plavat od ukončeného šestého měsíce.
  • Již po šestinedělí můžete pod dohledem instruktora vyzkoušet plavání doma ve vaně.
  • Nemáte vanu? Pak si vyberte takový klub, kde můžete s miminkem plavat již od tří měsíců (po očkování hexavakcínou), a to právě ve speciální velké vaně.

Děti nesmíte nutit

Dnešní doba »rodí« v mnoha směrech stále více vyspělá dítka a bohužel též doslova chrlí mnoho velmi ambiciózních rodičů. Jedním z největších úskalí kojeneckého plavání jsou proto nadhodnocená očekávání rodičů a porovnávání jejich mrňouska s druhými. Nic dobrého nepřinese byť třeba jen podvědomý tlak na stále úžasnější »výkony«. V dobrém klubu kojeneckého plavání by rozhodně neměly ratolesti do potápění nutit – vyděšené a plačící dítko pod vodu nepatří!

Nikam nespěchejte

Jaký přístup tedy máte od »plavácích tet« očekávat? Lekce provází slovní a pohybové hříčky, hry, říkanky, mnohdy i písničky, různé vodní hračky a speciální plavecké pomůcky pro děti. Potápět se plaváčci učí pomocí takzvané abecedy potápění, kdy se postupně během několika lekcí a každodenního domácího »tréninku« učí na slovní signál, po kterém následuje pokropení až polití vodou, zadržet dech. Teprve po bezpečném zvládnutí zadržení dechu, se může dítě směle potopit. Čím víc se na dítko v ranném období spěchá, tím větší hrozí riziko, že v určité fázi vývoje (mezi 1. a 2. rokem) již zvládnuté potápění naprosto odmítne.

Tipy Kafe.cz: Kde plavat s miminky?

Praha
Plavání miminek (www.plavani-miminek.cz)
Plavecký klub Žabička (www.plavani-zabicka.cz)
Studio Motýlek (www.studio-motylek.cz)
Rodinné centrum Čtyřlístek (www.rc-ctyrlistek)
Příbram, Praha
Amálka (http://amalka.info)
Tábor, Nymburk, Praha
Baby Club Juklík (www.juklik.cz)

Hradec Králové
Plavání kojenců Eliška (www.plavani-kojencu.cz)

Brno
Filia Klub (www.filia.cz)
Jihlava
Aqua club Orca (www.orcaclub.cz)

Chodíte s dětmi na kojenecké či batolecí plavání? Jaké máte zkušenosti?