Chtěla byste letos předvánoční přípravy absolvovat bez stresu a s nonšalantním úsměvem na rtech? Toužíte vítat svátky v domově vonícím vánoční pohodou, která by nebyla vykoupena nočními směnami při pečení cukroví a infarkty v přecpaných obchodech? Pak potřebujete důkladný vánoční plán.

  • Vánoční plán, to není pouze seznam dárků, nýbrž důkladný soupis všeho, co je potřeba udělat, aby Vánoce byly Vánocemi podle vašich představ.

Tip KAFE.cz

Patří k vašim Vánocům pečení perníčků nebo okna vyzdobená elektrickými světýlky? Zapište si všechno a také kdo a kdy se o to postará.

Vánoční plán, který funguje

Při plánování svých Vánoc buďte důmyslná jako Napoleon a velkorysá jako Alexandr Veliký. Ale pozor: velcí vojevůdci by vás měli inspirovat také v tom, že...

  • ....nebudete přeceňovat svoje síly a plánovat si generální úklid celého domu, upečení patnácti druhů cukroví a vlastnoruční výrobu kulis na vánoční besídku ve školce, kterou navštěvuje vaše dítě. Žena, která si představuje, že tohle všechno zvládne poté, co přijde domů z práce, uvaří večeři a uloží děti do postýlek, je vojevůdce předem určený pro Waterloo.
  • ...méně důležité válečné operace svěříte svým důstojníkům. Ano, chápeme, že pouze vy sama dokážete vybrat ten jediný a správný papír na zabalení dárků. Ale méně kreativní nákupy, například potravin, můžete svěřit partnerovi nebo odrostlejším dětem.
  • ....překvapíte protivníka dřív, než to čeká. Není účinnější válečné strategie, než vpadnout do nepřátelského tábora v době, kdy vojsko ještě dřímá, a vztyčit v něm svou vlajku. To se týká především nákupů všeho druhu. Klíčem k vítězství je pustit se do toho dřív než ostatní. Zatímco oni se budou ušlapávat v obchodech o stříbrných či zlatých nedělích, vy už v té době budete doma pálit purpuru a čechrat jmelí ve váze.

Je vánoční úklid opravdu nutný?

Zkuste se také zamyslet nad tím, jestli by některé předvánoční rituály nestály za zrušení. Například mytí oken. Opravdu na něm trváte? V prosinci se stmívá brzo a můžete si být jista, že kromě vás si špinavých oken nikdo nevšimne. Zavzpomínejte na své dětství: byla pro vás čerstvě umytá okna (vydrátkované parkety, vytřené poličky ve spíži, odmražená lednice...) indikátorem vánoční pohody? Vsadíme se, že nikoli. A pokud na nich opravdu trváte, dejte krásný vánoční dárek sama sobě a pozvěte si na to úklidovou službu.

Tip KAFE.cz

Jak si připravit příjemné Vánoce pro sebe?

Nezapomeňte do svého plánu zahrnout také příjemnosti a malá potěšení.

  • Včas se objednejte ke kadeřnici nebo na kosmetiku.
  • Už nyní si rezervujte lístky do divadla na adventní představení.
  • V posledních předvánočních dnech si dopřejte vzpruhu v podobě relaxační masáže.

A teď už směle vykročte vstříc Vánocům coby svátkům klidu a pohody. Letos už doopravdy!