Pivní speciality: Vepřové, kuře i polévka

Známý český gurmet-kritik Vladimír Poštulka má rád benešovské pivo a ještě raději z něho vaří. „Z piva i na pivě se toho dá vařit skutečně hodně, třeba takové polévky,“ říká kulinářský publicista, který již několikrát publikoval ve Ferdinandových (vy)hláškách (občasníku, který vydává Pivovar Ferdinand) pivní polévku Gramatyku a pivní karbanátky. Oživovat některé zapomenuté recepty se rozhodl tentokrát i pro vás.

Vepřové dušené na pivě

4 porce: 800 g vykostěného vepřového plecka, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce másla, 4 cibule, ½ litru piva, bobkový list, mletá paprika, tymián, pepř, sůl

Postup:
Maso zbavte blan a nakrájejte na kostky o průměru asi 5 cm. Potom kostky obalte v mouce smíchané se solí, pepřem a paprikou. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, opečte na něm zprudka kostky masa a ihned je vyjměte. Na pánvi na polovině másla osmažte jemně nakrájenou cibuli. Vložte ji i s tukem do hrnce, přidejte bobkový list a tymián. Zalijte pivem. Nejvhodnější je lehký světlý ležák Ferdinand 11%. Nechte projít varem. Přidejte kostky masa, promíchejte a na mírném ohni duste asi hodinu. Občas zamíchejte. Potom vyjměte bobkový list a zahustěte jíškou ze zbytku mouky a másla. Příloha dle chuti např. houskový nebo bramborový knedlík.

Nepřehlédněte


čtenářů si právě čte tento článek