Od začátku

Paměťová hra s hledáním dvojic vznikla před pětapadesáti lety v nakladatelství Pressfoto. Redaktor Zdeněk Princ pracoval v mozaikářské dílně a už tam s radostí hledal dva stejné střípky. Když nastoupil do nové práce, nápad se jeho kolegům zalíbil. Jen název "obrázková mozaika" byl málo úderný a lidi by nezaujal. Nechali se proto inspirovat televizní soutěží Pekelně se soustřeď. Použití celého názvu by bylo příliš drahé a tvůrci pořadu by s tím nemuseli souhlasit. Princ proto spojil první slabiky a "pexeso" bylo na světě.

Základ

Budete potřebovat:

  • 2 velké čtvrtky
  • pastelky/tempery
  • nůžky
  • razítko (možné vynechat)

Postup:

Předem si rozmyslete, kolik dvojic chcete mít. Na tolik čtverčů rozdělte obě čtvrtky (dvojnásobný počet, 12 dvojic znamená 12 polí na každém listu). Do každého z nich nakreslete jednu postavičku nebo část pohádky. Nechce-li se vám kreslit obrázky dvakrát, můžete čtvrtku zkopírovat. Všechny kartičky vystřihněte a na druhou stranu nakreslete jednoduchý obrázek, který se bude na všech opakovat. Můžete použít i jednoduchý znak nebo otisk razítka.

Pohrajte si s materiály - tiskněte na překližku nebo si sedněte k šicímu stroji a s kousky vlizelínu a výšivek vyrobte roztomilé kartičky. Po dokončení hry mohou děti poskládat jednotlivé karty tak, aby podle nich odvyprávěly celou pohádku.

Inspiraci najdete v galerii.