Vejce kropenatá

Určitě víte, že cibule je o Velikonocích vděčným pomocníkem: její slupka půvabně obarví vajíčka bez nutnosti kupování potravinařského barviva. Při tvorbě kropenatých vajec ale cibuli využijeme jinak: nakrájíme ji na kostičky a osmažíme dozlatova až hněda. Zatímco ji necháváme vychladnout, připravíme si misku s vodou, gázu, niť a očištěná a odmaštěná vejce.

Vajíčko namočíme do vody, obsypeme ho smaženou cibulkou a pevně zabalíme do gázy. Gázu pak zavážeme nití a celý "balíček" vložíme do hrnce. Když máme v hrnci všechna zabalená vejce, zalijeme je vodou, vmícháme do ní modré potravinářské barvivo (pozor, na stěnách hrnce se barva může přichytit, použijte proto starší kastrol, kterého vám nebude líto) a přivedeme k varu. Po deseti minutách vejce zchladíme a rozbalíme. Jsou teď krásně kropenatá, připravená na pomlázku. Pro větší lesk je potřeme máslem nebo sádlem.

Vejce pestrobarevná

Hromadí-li se vám doma sbírka potravinářských barviček z různých cukrářských experimentů, máte příležitost se jí teď zbavit. K vytvoření pestrobarevných kraslic budete potřebovat několik barev, které jen trochu zředíte vodou (barva by měla být dostatečně koncentrovaná) a kapkou octa, jenž pomůže barvu na vajíčku udržet.

Ke každé barvě si připravíme vatovou tyčinku do uší a ke každému barvenému vejci čistě bílý ubrousek. Pracujeme v mikrotenových rukavicích. Každé vajíčko zabalíme do ubrousku a na ubrousek pak vatovou tyčinkou zapouštíme barvy. Pěkně jednu vedle druhé, dle fantazie.

Vajíčka pak necháme v nabarvených ubrouscích zabalená zhruba 20 minut, aby se barva vsákla na jejich povrch. Po rozbalení je opět potřeme něčím mastným, aby se pěkně leskla.

Oba postupy jsou názorně zachyceny v galerii.