Těhotná žena by neměla jíst velké množství sladkostí, v její stravě by měl být dostatek vápníku (mléka a mléčných výrobků), masa, celozrnného chleba, luštěnin. Dobrým typem jsou cereální tyčinky Corny Linea, Corny Big nebo Corny Linea Müsli. Vynahrazují chuť na sladké a obsahují důležité látky jako je například vláknina, které jsou pro náš organismus významné, ale ne vždy jsou v naší stravě přítomny v dostatečném množství.

Miminku se zoubky začnou prořezávat kolem šestého měsíce věku, nejčastěji dolní a následně horní řezáky. Stoličky se obyčejně objevují po prvním roce života. Jejich prořezávání může být spojeno s podrážděností, zvýšeným sliněním, horečkou a nechutenstvím nebo průjmem. Samozřejmostí by mělo být, že obtíže konzultujeme s obvodním lékařem, protože mohou mít i jiný původ.

Součástí prevence zubního kazu je omezení sladkostí ve stravě. Mezi jednotlivými chody omezíte konzumaci bonbonů, čokolády, sladkých nápojů a obyčejných sušenek! Nebezpečí pro zuby představují zejména kojenecké láhve se sladkým čajem, nebo i ovocnou šťávou, ze kterých dítě celý den (nebo i celou noc) popíjí. Mohou vést dokonce ke vzniku tzv. „shnilých zoubků“, kdy místo horních řezáků jsou jenom hnědé pahýly.

Další prevencí je podávání fluoru. Fluor je minerálem, který se spolu s vápníkem podílí na zpevnění zoubků a kostí. Zvyšuje odolnost skloviny a působí proti vzniku zubního kazu. S jeho podáváním byste měli začít po půl roce života. Potřeba záleží na způsobu stravování. U plně kojených dětí je přijatý obsah fluoru velmi nízký. Obecně lze říci, že když kojenec nedostane fluor v žádném potravinovém zdroji, proto by ho měl denně užívat v podobě tablet. V každém případě je nutné poradit se se svým dětským lékařem.

Fluoridové tablety jsou na lékařský předpis a jejich podávání batolatům doporučuje i odborná pediatrická společnost. V každém případě se opět poraďte s pediatrem. Tabletám se můžeme vyhnout denním podáváním 500 ml mléka Sunar Complex 2 pro děti od ukončeného 6. měsíce věku a Sunar Complex 3 pro děti od ukončeného 12. měsíce věku, které pokryjí denní potřebu fluoru dítěte! Sunar Complex je součástí komplexní péče pro děti. Má unikátní chuť díky obsahu mléčného tuku. Volte jen jednu formu pro fluorizaci – fluorizovanou mléčnou výživu nebo fluorizovanou sůl. Po roce se již péče o zoubky stává součástí denního režimu. Když se objeví stoličky, začněte dítěti čistit zoubky dětským kartáčkem. Asi po roce a půl by si již váš miláček měl pod vaším vedením 2x denně čistit zoubky sám – ráno po snídani a večer po večeři. K čištění byste měli užívat dětskou fluoridovou zubní pastu pro nejmenší děti. Jestli to dítě akceptuje, po večerním mytí zoubků mu nabízejte jen neslazené tekutiny a žádné jídlo. Čím dříve se to naučí, tím lépe.

MUDr.Natália SZITÁNYI

www.sunar.cz