Od začátku

2. června 2013 se v podolské nemocnici v Praze narodila Alexandře Kiňové paterčata. K početí nedošlo umělým oplodněním, které zvyšuje možnost vícečetného těhotenství, ale přirozenou cestou, kdy je šance jedna ku 48 milionům. Na světě je takových případů jen 130. Není tak divu, že příběh budil velkou pozornost. A děje se tak dodnes.

Pro rodinu to byla ohromná zátěž, psychická, fyzická i finanční, a tak se rodiče spojili s Rodinným centrem, které zorganizovalo sbírky peněz, oblečení a základního vybavení pro péči o děti. Přesto se našli tací, kteří rodině pomoc záviděli.

Tereza, Alex, Martin, Michael a Daniel rostou jako z vody a letos oslavila už šesté narozeniny. Jejich dnes jedenáctiletý bráška Tony před lety zřejmě netušil, že jeho maminka nenosí v břiše jen jeden přírůstek, ale hned pět "kousků". Později se musel s přívalem sourozenců rychle vyrovnat. Ze dne na den tedy přestal být jedináčkem a ocitl se až na samém chvostu pozornosti svých rodičů.

Co dnes dělá velká rodina

Emoce se vrátily do zajetých kolejí. Stále funguje transparentní účet a sbírka, kam mohou lidé přispívat na chod domácnosti a zvyšovat rodině životní standard.

První měsíce byly pro Alexandru Kiňovou velmi stresující, musela navíc řešit i své zdravotní problémy. Těhotenství, kdy její tělo zvládlo vyživit hned pět miminek naráz, se na jejím zdraví podepsalo. Nyní je péče o děti jednodušší v tom, že se samy obléknou, zvládnou základní hygienu a nevyžadují neustálou pozornost.

V prvních měsících přiložilo ruku k dílu samo město Milovice nedaleko Lysé nad Labem. Rodině darovalo větší byt a platilo také chůvu, která byla vyčerpaným rodičům po ruce. Právě tam byl ale kámen úrazu. Spory mezi matkou a pomocnicemi, kterých se vystřídalo několik, eskalovaly a často skončily házením špíny a ukončením spolupráce.

Letos měly děti nastoupit do školy, ale nestalo se tak. Jsou ve speciálním programu Maxík, kde se připravují na odložený nástup do první třídy. Díky tomu, že jejich otec získal práci nedaleko Milovic v parku Mirakulum, mohou tam děti trávit většinu svého volného času.

V roce 2015 založil spolek Maminky dětem účet, kam může každý nahlédnout a lidé tam pravidelně přispívají, většinou v řádu stokorun. K dnešnímu dni ale částka přesáhla čtvrt milionu korun. Osud milovických paterčat není lhostejný ani některým českým celebritám. Jednou z nejvýraznějších postav je houslista Pavel Šporcl, který před Vánoci posílá rovných dvacet tisíc korun. Chce-li rodina z účtu vybrat peníze, musí to předem schválit sám Středočeský kraj.