„Partner mi s ničím nepomůže. Celá domácnost je na mně. Peru, žehlím, vařím, uklízím, starám se o dítě. Ten můj přijde z práce, lehne si k televizi a řekne, ať ho neruším, že je unavený. Vždyť on přece celý den pracoval! To mě dokonale vytočí. Od rána se nezastavím a připadám si, jako bych se povalovala s nohama nahoře. Nevím, jak ho k nějaké pomoci přimět,“ stěžuje si Andrea (30).

Věděli jste, že:

  • 14 % mužů doma s ničím nepomůže.
  • 60 % mužů věnuje rodině a domácnosti 1 až 2 hodiny denně, včetně hraní s dětmi.
  • Ženy tráví domácími pracemi a péčí o potomky až 4 hodiny denně.
  • 20 % mužů pomáhá s nákupy, což je zároveň jejich nejoblíbenější činnost pro domácnost.

Já dělám vše, on nehne prstem!

„Nejsem superžena a musím přiznat, že jsem vyčerpaná a mám všeho plné zuby. Partner se doma ani nehne, nepomůže mi, jen leží, dívá se na televizi nebo hraje hry na počítači. Já uklízím, starám se o domácnost, vařím, vozím děti do školy i na kroužky. A on nic. Už několikrát jsem mu řekla, že se mi to nelíbí, ale on dělá, že to neslyší, nebo mi řekne, že je unavený z práce. Kdyby mi někdo poradil, jak ho k tomu přinutit, byla bych vděčná,“ říká Lenka (35).

Tipy, jak muže přimět, aby vám doma pomáhal

Máte podobný problém jako naše čtenářky? Pak také pro vás přinášíme několik tipů, jak muže přesvědčit, aby vám doma pomáhal.

  • Chválit, chválit a zase chválit. Neustálým nadáváním, že doma partner nic nedělá, situaci nevyřešíte, naopak. Zasekne se a už ho nedonutíte vůbec k ničemu. Muži jsou ješitní, rádi se naparují, a tak to chce je chválit. Za cokoliv, co doma udělá, třeba jen uklidí hrnek do dřezu. Na některé to funguje a mají pak zájem i o další drobnou pomoc.
  • Rozdělit úkoly. Zkuste ho nenápadně zapojit do práce v domácnosti. Přidělte mu nějaký drobný, ale pravidelný úkol, například vynášení odpadků. Jakmile se práce ujme, můžete připojit něco dalšího, třeba vyzvednutí dětí z kroužků. Zde ale platí – hlavně pomalu a nenápadně. Muž nesmí mít pocit, že na něj tlačíte, a už vůbec ne, že s ním manipulujete. Ideální je, když ho navedete, aby k rozhodnutí došel sám.
  • Něco mu slíbit. Odměna funguje vždycky. Když mu slíbíte steak k večeři místo těstovin za to, že vysaje, možná se pomoci konečně dočkáte. Zkuste najít možnost, čím a jak ho motivovat. Ať už jídlem, výletem nebo večerem plným vášně. Když vám totiž doma pomůže, nebude vás pak v noci bolet hlava…
  • Neuklízet. Muži mají často utkvělou představu, že práce v domácnosti vlastně příliš starostí neobnáší. Neuvědomují si, že se neuvaří, nevyžehlí ani neuklidí samo. Vše zabere čas a spoustu energie. A tak můžete zkusit trochu drsnější metodu – chvíli neuklízet a nevařit. Partner si velmi rychle všimne, že je doma něco jinak. Udělejte to, co on. Přijděte z práce a lehněte si. Když se zeptá, co je k večeři, řekněte mu, že nic, že jste unavená. Musíte ale vytrvat. Až nebude mít čisté prádlo, možná pochopí, že sama se práce opravdu neudělá, a dá jej alespoň do pračky.
  • Vymyslet hru. Muži, stejně jako děti, si rádi hrají. Zkuste vymyslet nějakou hru, která nenápadně zahrne i domácí práce. Když si oblečete sexy kostýmek pokojské a naběhnete s vysavačem, dočká se toho, po čem touží, ale jen když vám pomůže. Budete rychleji hotoví a můžete se věnovat sami sobě. Samozřejmě nemusí jít jen o hry s erotickým podtextem. Fantazii se meze nekladou. Záleží, co má rád a co by ho mohlo navnadit.

Tip KAFE.cz:

Nechce pomáhat a vy to sama dělat nemůžete? Ať vám zaplatí paní na úklid! To je dobrá cesta, jak můžete oba ušetřit čas a energii na domácích pracích.