Pravda, trest v nich není doživotí, ale i tak jejich oběti prožívají trauma a těžko se brání. Abychom byli objektivní – pro české soudy mluví pozitivně fakt, že velké omyly, kdy je třeba v USA neprávem vězněno několik osob i 20 let, se jim zatím vyhýbají. Ale když už se shodou okolností na pochybení přijde, místo rychlé omluvy a alespoň finanční satisfakce(stejně to útrapy a pošpiněné jméno už zcela nezahojí) následuje zdlouhavý boj za pravdu a odškodnění.

Toho si všimla bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, když letos v březnu chtěla iniciovat rychlejší postup ve vyšetřování a odškodnění justičních omylů. V jednom případě dokonce nařídila vyplatit odškodné okamžitě.

Měl se dostavit na policii

Obvykle se proces uznání omylu a nápravy křivd nesmírně vleče. Ovšem za mříže se člověk může dostat snadno a rychle! Jako třeba Jaroslav Schindler (25) ze Znojma, jenž před pěti lety strávil ve vazbě půl roku a byl pravomocně odsouzen k tříletému podmíněnému trestu.

Škraloup se s mladíkem táhne dodnes. Hlavně ve Znojmě nemůže sehnat práci, a tak s tatínkem pracuje v Rakousku. Navíc musí splatit desetitisíce za soudní výlohy a soudem nařízenou náhradu škody.Že nebylo při vyšetřování něco v pořádku, se ukázalo až letos lednu. Jaroslav Schindler se přitom své jméno snaží očistit několik let, jenže jakákoli odvolání a dovolání byla marná.

Teprve později mi hlavní komisař řekl, že jsem podezřelý z loupeže. Pak mě spoutali a odvezli do Brna. Noc jsem strávil v cele předběžného zadržení a bohužel druhý den se rozhodlo o vazbě. Byl to hrozný pocit, když jsem ani nevěděl, za co mám pykat!“

Putoval do cely o rozměrech 2 x 3,5 metru v oddělení pro delikventy od 15 do 27 let. Byl tam s dalšími dvěma vězni. A čekal ho tvrdý režim: v šest ráno budíček sirénou, jednou za 14 dnů možnost hodinu promluvit s rodiči.

Nemá cenu dál dramatizovat ztrátu svobody, protože pro člověka, který tam nepatří, jde vždy o devastující zásah do života. „Dost jsem tam přemítal, jaké mám asi vyhlídky,“ vzpomíná Jaroslav. „Zpočátku jsem ani nevěděl, jestli budu ve vězení dva roky, nebo deset let. Jste tam a nemůžete dělat nic…“

Policie Jaroslava Schindlera zadržela na základě výpovědi zadrženého Tomáše Čepury. Další vyšetřování bylo zřejmě nedostatečné a přímé důkazy chyběly. Byly sice provedeny pachové zkoušky, ale není vyloučeno, že došlo k manipulaci.

Advokát: měli jsme pravdu!

„Z výpovědí nových pachatelů se dá na sto procent usoudit, že přepadení pošťaček spáchali oni,“ je přesvědčen JUDr. Miloslav Černoch, advokát Jaroslava Schindlera. „Během zářijového líčení hovořili o takových detailech, které nemůže nikdo jiný vědět. Otřesné je, že tehdy nepomohlo nic. Odvolávali jsme se ke krajskému soudu, dovolali k Nejvyššímu soudu, podali jsme ústavní stížnost a stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva. Od samého počátku bylo tolik mezer v dokazování! Mě to šokovalo, protože jsem třicet let pracoval u policie na úseku vyšetřování a vím, že takto nebylo možné postupovat.“

O nevině Tomáše Čepury a Jaroslava Schindlera není zatím pravomocně rozhodnuto. Takže je oficiálně musíme považovat za viníky.Jejich očista v kauze pošťaček ještě potrvá několik měsíců. Podle trestního řádu musejí být nejdříve pravomocně odsouzeni skuteční pachatelé, poté je třeba podat návrh na obnovu řízení a teprve pak se může rozjet soud, který se bude zabývat odškodněním…