Bez vysavače si úklid domácnosti nedokážeme představit. Do podoby, v jaké ho známe my, ho ale dovedl až na začátku 20. století Angličan Herbert C. Booth. Přišel s nápadem používat podtlaku vzduchu k vysátí nečistot. Ale protože jen málo domů mělo elektřinu, byl vysavač zpočátku umístěný na voze taženém koňmi a pomocí dlouhé hadice se vysávalo v jinak nepřístupných domácnostech!

Velká vysavačová revoluce

Největší úspěch slavil vysavač v roce 1913, kdy vynálezce Axel Wenner-Gren uvedl na trh první vysavač pro masové vyžití v domácnostech s označením Lux 1. Od té doby uplynulo mnoho let a dnešní vysavače se podobají těm průkopnickým jen náznakem.

Filtr – pro alergiky nezbytnost!

Stejně jako v počátcích, i dnes spousty modelů využívá sáčky pro sbírání nečistot. Stále oblíbenější jsou ale modely bezsáčkové. Aby se nečistoty lépe zachytávaly a neunikaly zpět do ovzduší, bývá mezi sáčkem a motorem, a také na výstupu vzduchu z vysavače, umístěn mikrofiltr. Méně kvalitní filtry ale mohou propouštět drobné částečky pylu, spory plísní a jiných malých součástí prachu. Místo uklizeného pokoje pak budou v ovzduší vířit částečky, které alergikům příliš neprospějí. Vhodnější způsob filtrace zajišťují tzv. S-filtry, které možná znáte pod pojmem HEPA. Byly původně vyvinuty pro vojenské účely, jejich účinnost je velmi vysoká (blíží se téměř 100 %).

Čistěte vysavačem, na kartáč zapomeňte!

Voda na sebe dokáže nečistoty velmi dobře vázat. Vodní filtr je proto také velmi účinný. Špinavou vodu pak jednoduše vylijete a filtr »obnovíte« otočením kohoutku. Protože mnoho typů vysavačů zvládá vysávání tekutin, lze jej spojit s mokrou cestou čištění. Nejenže místo vibrujícího kartáče nečistoty z hloubi koberce voda vypláchne, ale můžete i bez větší námahy koberec čistit chemickými prostředky, aniž byste u toho musela klečet na kolenou s kartáčem v ruce.

Dokonalý pomocník – pára!

Kdo by ale nechtěl používat čisticí prostředky, může využít vlastností páry. Parní vysavače totiž zvládnou desinfikovat i odmašťovat, aniž by jste musela použít byť jen kapku chemie. Navíc takto můžete čistit i skleněné povrchy (včetně oken a zrcadel). Horká pára spolehlivě zlikviduje i malá »zvířátka«, usazená v kobercích, či křeslech a matracích.

Drobnosti, které pomáhají

O tom, že různé nástavce přijdou vhod, není pochyb. Výrobci vysavačů však vymysleli i jiné drobnosti, které práci v mnohém zefektivní. Některé přístroje jsou tak vybavené hygienickým senzorem, který vás upozorní na to, že vysávaný povrch je znečištěný více než jeho okolí. Snadno si pak na toto místo dáte pozor a důkladně jej vyčistíte.

Tip Kafe.cz

Pokud potřebujete vysát nečistoty v autě nebo na velice těžko přístupných místech, přijde vám vhod aku-vysavač, který, jak už název napovídá, nevyžaduje přístup do elektrické sítě.

Moderní trend – centrální vysávání

Centrální vysávání práci v mnohém ulehčuje. Po nainstalování celého systému totiž vezmete pouze hadici s příslušnou hubicí, zasunete ji do speciální zástrčky a vysáváte, aniž byste se musela ohlížet na aktuální naplnění sáčku. Velkou výhodou centrálního vysávání je fakt, že hnací jednotka, která nečistoty shromažďuje, může být umístěna mimo obývaný prostor (např. v suterénu nebo v garáži). To s sebou přináší značné ztišení vykonávané práce. Centrální vysavače nacházejí své místo zejména v novostavbách, už proto, že je s nimi většinou zapotřebí počítat už při projektování domu. Lze je ale instalovat i do stávajícího domu, zásah do stavby není nijak drastický!

Vysávání bez práce? S robotem

Novinkou v oblasti vysávání jsou robotické vysavače, které jednoduše postavíte do středu místnosti, zapnete a oni všechnu ostatní práci udělají sami. Vypadají trochu jako UFO – jsou kulatí, placatí a blikají na nich kontrolky. Jejich fungování je ale promyšlené. V momentě, kdy robota zapnete, začne pojíždět po místnosti a vysávat nečistoty, na které cestou narazí. Pokud najde více znečištěnou oblast, přepne do režimu intenzivnějšího vysávání a místo důkladně uklidí. V bytě by mělo být pro robotické vysavače co nejméně překážek. Pokud ale na nějakou narazí, otočí se a jedou jinam. Úklid pod stolem, křeslem a postelí tak není problém. Ani schodů se obávat nemusíte – robot je včas rozpozná a zabrzdí!