Vlajkovým produktem truhlářství, které na Fler.cz najdete jako 4WOOD, jsou poličky ve tvaru stromů. Kromě nábytku tu ale ze dřeva vznikají i kuchyňské doplňky nebo šperky. A když dřevo nestačí, přidá se pro krásný efekt barevná pryskyřice. Techniky starých mistrů se tu totiž spojují s moderními postupy.

Jakou technikou nejraději tvoříte? Proč to u vás vyhrála?

Tvořím podle technik starých mistrů a snažím se z nich převzít jejich zkušenosti, které aplikuji v nové době s novými možnostmi. Zároveň také používám nové techniky práce ve spojení epoxidu a dřeva, které jsem si poslední dobou oblíbil, a snažím se jim věnovat. Tato technika u nás prozatím vyhrála, protože je to něco nového a jiného.

Popište moment, kdy jste si uvědomil, že vaše tvorba už není „jen“ koníček?

Vždy jsem pracoval s myšlenkou, že jednou budu mít svoji dílnu a v ní se budu tomuhle řemeslu věnovat. Největší zlom jsem však pocítil v roce 2019, kdy se začalo objevovat více zakázek, a i některé dlouhodobější spolupráce, což mě těšilo a posunulo dále kupředu.

Co vám na vaší tvůrčí cestě nejvíce pomohlo?

V úplných začátcích to byla rodina, která mi pomohla vytvořit místo, kde pracuji. Posléze jsem získával rady od zkušených lidí, které jsem potkával na své cestě, ať už při studiu nebo při práci. Spousty rad jsem načerpal i v knihách, ke kterým se často i teď obracím.

Když se ohlédnete zpátky za svojí kariérou, udělal byste něco jinak?

Nejspíše bych se rozhodl své práci věnovat na plno dříve. Jinak bych nic neměnil, moje cesta a lidé na ní mě naučili spoustu věcí, a díky tomu jsem tam, kde jsem.

Kde se ve své tvůrčí dráze vidíte za rok a kde za deset let?

Letos mám v plánu rozšířit své portfolio, a tím rozvinout množství zakázek.

Za deset let bych se rád viděl již ve velké hale, kde spolu se mnou bude tvořit více kolegů. Také bych rád, aby se nám otevíraly nové cesty, a byla jistota práce na několik let dopředu.

Jakou radu byste dal začínajícím prodejcům na Fleru?

Ať se nebojí rozvíjet své ambice a stojí si za svojí cenou. Tvoří nové a nové výrobky. Nebojí se investovat peníze do svého rozvoje, který je vždy posune dál na cestě k jejich snu. Ať vydrží a úspěch se dostaví.

Pro Fler.cz připravila Lucie Bednářová