Okenní žaluzie jsou praktické a krásné. Bohužel jen do chvíle, než se na nich usadí mastná vrstva prachu, která je sídlem mnoha roztočů a bakterií. Půjdete-li na to podle návodu, který jste k žaluziím dostaly, strávíte u oken bez nadsázky celý den. Podívejte se na zajímavé tipy, jak si práci ulehčit.

Klasika

Pohodlně se usaďte, vezměte navlhčený hadřík a opečovávejte jednu lamelu po druhé. Z obou stran ji jemně pohlaďte a setřete prach. Do vody přidejte kapku octa, abyste prodloužily čas, než se nečistoty zase osmělí a usídlí se na žaluziích.

Víme, jak na to!

Sklopte žaluzie jako když se skrýváte před sluníčkem a chcete trošku stínu. Vlhkým hadříkem stírejte prach od shora dolů. Akci budete muset opakovat, protože tlak, který vyvíjíte, smáčkne některé lamely k sobě a žaluzie nezůstanou na první pokus úplně čisté. Pak změňte směr lamel i strírání a proces opakujte. I přes veškerou snahu nezašpinit okna zřejmě neuspějete a budete se muset vrhnout i na ně. Na jednu stranu je tento způsob čištění žaluzií lišácký, ale ve finále neobratný a zdlouhavý.

Úklid patří mezi hobby jen mimořádně. Speciální rukavice, které setřou každou lamelu v žaluzii jsou vítaným pomocníkem do každé domácnosti. Bohužel se jejich cena šplhá směšně vysoko, a tak přichází na řadu po domácku vyrobené vychytávky. Bavlněné rukavice za pár korun nebo obyčejné ponožky (prstové varianty jsou ideální) představují skvělou variantu, jak přežít čištění žaluzií bez úhony.

V rámci mantry "Úklid žaluzií v domě, to není práce pro mě" se nezdráhejte pozvat si na práci úklidovou firmu, která si s nimi poradí bez řečí. Za metr čtvereční si účtují v průměru dvacet korun. Za pár stovek si tak ušetříte spoustu času, pořezaných bříšek prstů a námahy.

Tabu

Sprchování nemají žaluzie v oblibě. Sama voda je nevyčistí a použití odmašťovacích přípravků by bylo složité. A navíc můžete silným proudem z hlavice poškodit jednotlivé lamely, zprohýbat je a poničit uchycení.

Ani experimenty s parními čističi nejsou dobrou volbou. Pára na žaluziích kondenzuje a stéká a v kombinaci s vysokou teplotou se mohou nadobro znehodnotit lamely - oloupat nebo zkroutit.

Přizvat si k čištění žaluzií vysavač napadne jistě každého. Ale důrazně to nedoporučujeme. I na nejnižší výkon může být sání příliš silné a způsobit škody sahající k tisícům korun. Navíc byste se zbavili pouze čerstvě usazeného prachu.