Odrážedlo je celosvětovým fenoménem. V současné době odrážedla vytlačují dětská kola s postranními kolečky, která jsou nebezpečná a dítě nijak neposouvají ve vývoji. Na odrážedlech děti zábavnou formou rozvíjejí své motorické schopnosti, učí se orientaci v prostoru a odhadu vzdálenosti.

Plastová odrážedla pro nejmenší

Existuje několik druhů odrážedel, které se liší podle materiálu a podle věku dítěte, pro které je určeno. Pro nejmenší děti kolem jednoho roku (mnohdy jsou vhodná již od cca osmi měsíců) se vyrábějí odrážedla plastová, která jsou spíše hračkami, a tak jsou často vybaveny různými hračkami, kuličkami, zvukovými efekty, volantem a podobně. Dobré je, pokud má prodlouženou opěrku zad, za kterou může dítě vést rodič.

Kafe.cz zjistilo:

Při výběru odrážedla pro dítě buďte opatrná! Testy totiž ukázaly, že řada z nich obsahuje jedovaté látky, především ftaláty! Problém se objevil například u odrážedel Monz Mini Viper, a Kawasaki MX Trainer. Vždy se také informujte, pro jaký věk a jakou hmotnost je odrážedlo určeno.

Dřevěná odrážedla – pozor na nárazy!

Pro malé i větší ratolesti se vyrábějí odrážedla dřevěná. Předtím, než jej capartovi koupíte, byste ale měla vědět, že dřevěné odrážedlo netlumí dobře nárazy a vibrace a je náchylnější k poškození. Na druhé straně máte jistotu, že v něm nejsou toxické látky.

Kovová odrážedla pro větší ratolesti

Pro větší děti, zhruba kolem dvou let, můžete pořídit kovová odrážedla. Vyrábějí se z oceli, anebo hliníku a je ideální, pokud mají výškově nastavitelná řídítka a sedátko. Velmi praktická je i plošinka, na kterou může dítě při jízdě položit nohy. Na trhu jsou i čtyřkolové varianty pro menší caparty.

Odrážedla pro malé cyklisty

Na odrážedle čili prvním kole bez pedálů se již dvouleté děti naučí držet rovnováhu. Úplně samy, bez pomoci rodičů. Nejdříve na něj nasednou a odrážejí se, přičemž mají neustálý kontakt nožkami se zemí. Postupně získávají větší a větší jistotu, až se začnou na odrážedle vozit s oběma nohama ve vzduchu. Jsou na sebe ohromně pyšné a hned odmalička si vytvoří kladný vztah ke kolu. Později přejdou na šlapací kolo, které však ve věku dvou a často i tří let nezvládnou ušlapat a ani s ním manipulovat. Děti jsou na odrážedlech velmi rychlé, proto se doporučuje pořídit cyklistickou helmu.

Tip Kafe.cz

Nezapomeňte na veletrh hraček!

Ve dnech 1. – 4. 10. 2009 se koná již 21. veletrh hraček – ITEA. Představen bude kompletní kojenecký sortiment včetně kočárků, hračky, stolní a společenské hry, modely, stavebnice, sportovní hračky, exponáty vhodné pro vybavení mateřských škol, dětských hřišť a mnoho dalších zajímavých novinek. Jednou z nich je i odrážedlo First BIKE – první odrážedlo u nás, které se může pochlubit značkou Bezpečné hračky. Udělil mu ji nezávislý zlínský Institut pro testování a certifikaci.