Snad bude moje žena rozumná a nerozbourá kvůli zamilovanosti naše funkční manželství. Mě samého tato úvaha překvapuje. Nevěru jsem vždy považoval za velmi zásadní narušení vztahu a vzájemné důvěry, za něco, co nelze prominout.

Změnil jsem názor, protože se z abstraktního pojmu stala skutečnost, s níž se teď osobně potýkám. Je jednoduché mít pevné zásady, dokud nenastane situace, která vás přiměje je přehodnotit.

A víte, co je nejhorší? Je mi to už jedno! Mám jedinou starost: aby naše děti celou tou prapodivnou situací netrpěly. Aby jim nedošlo, že jejich maminka má v záloze náhradního tatínka. Zatím jsou v pohodě, jen se chvíli divily, proč už spolu nespíme v jedné místnosti, ale nakonec to pustily z hlavy.

Zdánlivě fungujeme jako normální rodina, Lucie se občas uvolí jet s námi na cyklistický výlet. Je to asi to poslední, co nám ještě zůstalo společné (kromě dětí samozřejmě).

Abych pravdu řekl, smířil bych se i s rozvodem. Ovšem v naší společnosti je to bohužel nastaveno tak, že bych téměř stoprocentně přišel o děti. Lucie by se jich dobrovolně nevzdala. Při její povaze by kapituloval i ten její Matěj, který děti zřejmě nemusí. Je to přece jinak řádná žena, nepije, nebere drogy, vydělává, takže spor bych prohrál já.

Libor

Formální manželství není na dlouho

K problému se vyjadřuje PhDr. Petr Šmolka

  • Situaci, kterou prožívá Libor, probírám v poradně s muži často. Hledáme odpověď na to, jak by bylo možné jejich manželství ještě zachránit. Není to snadné. Už proto, že preferují rychlé radikální řešení, které většinou nefunguje. Jediný účinný „uzdravovací“ faktor u ženských nevěr bývá pouze čas. Žádné hrozby ani prosby, dokonce ani ty nejnákladnější dary neodradí zamilovanou ženu pokračovat ve vztahu. Nezbývá než se na čas spokojit se zdvořilým odstupem a vyhýbat se tématu milenec.
  • Až potud se Libor zachoval téměř čítankově. Oprávněně se obává, že by při případném rozvodu „přišel o děti“, přesněji že by je do výchovy dostala matka. A tak nastolil model, jemuž se říká formální manželství. Jako dočasný stav ho přijmout lze; pokud by však neměla být žádná naděje na pozdější změnu, pak je jeho přínos sporný.
  • Libor možná mohl dát větší průchod svým emocím, čímž myslím reakci, ze které by jeho žena pochopila, že mu jde i o ni. Soužití „jen kvůli dětem“ sice nabídnout mohl, pouze však jako dočasné řešení na dobu maximálně několika měsíců.