S kým máte tu čest?

Mušky tak malé, že je sotva zahlédnete, jsou čas od času nezvaným hostem v každé domácnosti. Dvoukřídlý hmyz se shlukuje kolem přezrálého ovoce a vábí ho sladké šťávy. Pár milimetrů velké vinné mušky, jak se jim lidově přezdívá, ale společně s mouchami a komáry patří mezi mistry otravnosti. Nenechají se rozehnat a zastrašit důraznými gesty, je třeba lsti.

Proč jsou u vás?

Octomilky jsou závislé na sladké chuti. Banánová slupka pohozená na lince, nakousnutá šťavnatá broskev, nahnilé kuličky hroznového vína nebo nedopitý burčák je pro ně tou nejlepší hostinou. Nepohrdnou ani zaschlými ovocnými šťávami nebo lákavou vůní linoucí se z nevyneseného odpadkového koše. Na zdraví vás neohrozí, ale koláč s nakladenými vajíčky není zrovna lahůdka.

Tipy bez chemie

Žádná metoda se nesetká s úspěchem, když jako první nezlikvidujete zdroje, které octomilky vábí. S pomocí octa nebo citronu vyčistěte kuchyňskou linku i koše a udržujte je v čistotě.

Nejrychlejší způsob, jak se mušek zbavit, je použití vysavače. Sundejte kartáč, zapněte ho na plný výkon a vysávevejte jednu octomilku za druhou. Bohužel je to poměrně náročné na fyzičku i čas a efekt není úměrný námaze, protože než se s těžkým strojem přiblížíte k hbitým muškám, rozlétnou se do všech stran a pochytáte jich jen pár.

Zkuste použít klasickou mucholapku. Je napuštěná feromony a láká všechen hmyz bez rozdílu. Záleží na velikosti octomilkové invaze, ale měla by vám vydržet tři měsíce.

Masožravé rostliny si dají s chutí pár vinných mušek. Dávejte ale pozor na správné kombinace, abyste neuškodili zbylým květinám. Nezbaví vás velkého množství najednou, ale každý den jich slupnou jen několik.

Nejúčinnější metodou je kombinace pasti a voňavé návnady. Do kelímku, PET lahve nebo hlubší misky nalijte trochu vína nebo ideálně burčáku. Místo víčka použijte potravinovou fólii, kterou natáhnete přes lapačku, lehce ji propíchejte jehlicí na ražničí, dbejte, aby dírky nebylo moc velké. Octomilky bude voňavá past tak lákat, že se protáhnou dovnitř, ale ven jim to už nepůjde a většinou se utopí v tekutině.

Bez efektu

Koření je v boji s octomilkami naprostý outsider. Nepomáhají stroužky česneku zapíchnuté v květináčích ani hřebíček pečlivě rozmístěný po bytě, jak se někde udává.