Očkování chrání naše děti před nakažlivými nemocemi s těžkým průběhem. Vakcína nevyvolává onemocnění, ale nutí organismus, aby si vytvořil protilátky, které budou tělo v budoucnu před onemocněním chránit. Některé děti projdou očkováním bez velkých potíží, jiné mají horší reakce s teplotami, nebo zažívacími potíži.

Kafe.cz zjistilo:

Jaká jsou povinná očkování podle českého zákona? (zdroj: babyweb.cz)

4. den – 6. týden:
Tuberkulóza – pouze u dětí, které mají riziko onemocněním tuberkulózy v rodině. Plošně se děti již neočkují.

9 týden. – 3. měsíc:
Hexavakcína – první dávka (záškrt, tetanus, dávivý kašel, Haemophilus influenzae b, dětská přenosná obrna a hepatitida typu B. Vše v jedné injekci.)
Pneumokok – první dávka (současně je možné podat 1. dávku polykací vakcíny proti rotavirům, která není hrazena ze zdravotní ho pojištění. Patří mezi doporučená, nikoli povinná očkování.)

3. – 4. měsíc:
Hexavakcína – druhá dávka
Pneumokok – druhá dávka (Současně je možné podat 2. dávku polykací vakcíny proti rotavirům,která není hrazena ze zdravotního pojištění. Jde o doporučené, nikoli povinné očkování.)

4. – 5. měsíc:
Hexavakcína – třetí dávka
Pneumokok – třetí dávka

11. – 15. měsíc (u hexavakcíny až 18. měsíc):
Hexavakcína – čtvrtá dávka
Pneumokok – čtvrtá dávka

15. měsíc:
Spalničky, příušnice, zarděnky – první dávka

21. – 25. měsíc:
Spalničky, příušnice, zarděnky – druhá dávka

5. – 6. rok:
Záškrt, tetanus a dávivý kašel – přeočkování

10. – 11. rok:
Záškrt, tetanus a dávivý kašel a dětská přenosná obrna – přeočkování
(Další přeočkování proti tetanu bude po 15 letech.)

Není všechno nutné, co nám doporučí

K povinnému očkování pak ještě přibývají očkování nepovinná, tedy doporučená. Většina z nich není hrazena z pojištění. O těchto očkováních odborníci i laická veřejnost vedou spory, zda jsou pro děti a jejich vznikající imunitu vůbec vhodná. Nebo naopak o některých, která jsou pouze doporučená, se přemýšlí, že se zavedou do systému pravidelného povinného očkování.

Kafe.cz zjistilo:

  • Odborníci v poslední době doporučují z těch nepovinných právě očkování proti pneumokoku (ten je také uveden v našem seznamu, i když není povinný, ale je hrazen ze zdravotního pojištění). Dále se také doporučí očkování proti rotavirům, ale to už záleží opravdu jen na vás. Ale pro váš klid, tyto vakcíny jsou podávány stříkačkou do pusinky, takže jsou velmi šetrné. Proti rotavirům již některé země očkují plošně všechny děti

Nic není 100%

Žádná vakcína nefunguje stoprocentně, většina je účinná v 85 – 95 %. Každopádně ale očkování snížilo výskyt některých vážných onemocnění. V zemích, které neočkují nebo v rozvojových zemích, se tyto nemoci objevují a stále někde zabíjejí. Na očkování se tedy spolehněte a rozhodně jej nepodceňujte, pokud hodně cestujete. Hrozí tak riziko nákazy a nejen to, ale také riziko epidemie mezi neočkovanými dětmi. Na obhajobu očkování je nutné taky říct, že není prokázáno, že by očkování mělo negativní účinek na normální imunitní systém dítěte.

Očkování proti HPV v roce 2012

Stále ještě nová vakcína proti lidským papilomavirům, tedy HPV, je určena pro dívky i ženy, nejlépe ještě před začátkem pohlavního života. Očkuje se třemi dávkami, očkování není hrazeno ze zdravotního pojištění a jedna dávka vychází na zhruba 3000 Kč. Proto si většina rodičů takové očkování nemůže dovolit. Nově je očkování pro dívky ve věku mezi 13. – 14. rokem života hrazeno z pojištění.

Kafe.cz říká:

Možné reakce na očkování:

I očkování má své možné vedlejší účinky, ostatně jako každý lék. Někdy se neprojeví, jindy jsou zanedbatelné, nebo rychle vymizí. Nejčastěji se reakce objevuje u citlivých dětí při očkování proti tetanu, záškrtu, černému kašli.

  • otok, zarudnutí, bolestivost v místě vpichu
  • horečka
  • někdy bolí celá končetina, do které bylo dítko očkováno
  • po očkování proti dětské obrně se může objevit nechutenství, průjem, zvracení, ebolnosr, zvýšená teplota, horečka
  • při živých vakcínách (spalničky, příušnice, zarděnky) se mohou objevit lehké příznaky daného onemocnění

Odmítnout?

Očkování, která nejsou povinná nebo nehrozí žádná kontraindikace, můžete odmítnout. Nutné je ale uvědomit si, že dítě je pak k infekci vnímavé a pokud se s onemocněním setká ve starším věku, onemocnění mívá často mnohem horší průběh a fatální následky. Třeba v případě příušnic po 10 roce života. Může tak ohrozit sebe i své blízké. Vždy o možnostech očkování informujte u svého lékaře a chtějte vědět všechno, zda-li jsou nějaké novinky, jaké jsou možnosti vakcín, atd. Většinou existuje několik možností, stačí se jen zeptat a nenechat se odbít.