Ochutnejte českou kuchyni podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Ochutnejte českou kuchyni podle Magdaleny Dobromily Rettigové

V Litomyšli, která se dosud hrdě hlásí ke svému nejslavnějšímu rodákovi Bedřichu Smetanovi, se konají od 12. do 25. května slavnosti ve jménu další ze slavných Litomyšlanek - Magdaleny Dobromily Rettigové. Tato legendární kuchařka a buditelka v Litomyšli strávila závěrečnou část svého života.

Po letech okouzlení mezinárodní kuchyní se naše gastronomie čím dál častěji vrací k tradičním českým pokrmům. Legendární postavou v české kuchyni je Magdalena Dobromila Rettigová, která v obrozeneckých letech povýšila vaření nad rámec kulinářského díla jako výraz osobnosti a národní hrdosti. Hospodyňky učila, aby jídlo bylo nejen chutné, ale i estetické, snažila se přimět zkušené kuchařky, aby nepodléhaly stereotypu a experimentovaly. Tyto stále moderní požadavky provází Gastronomické slavnosti, pořádané k poctě a oslavě jedné z nejslavnějších litomyšlských žen.

Mohlo by vás také zajímat: Ty nejlepší zábavní parky pro děti

Letošním tématem jsou Rozličné ryby a vodní žoužel

Rybím receptům věnovala Rettigová ve své Domácí kuchařce celou kapitolu. Nejčastěji zpracovává kapra a štiku, objevuje se ale také mník, „ouhoř“, losos a pstruh, mezi ryby zařadila nejen mušle, ale i raky, žáby a šneky. Ryby ale do Litomyšle dávno patří. Je zde jedna z nejstarších pstruháren v českých zemích, založená mlynářem Kašparem Vackem již v roce 1862. Dodnes se v ní tradičním způsobem chová vyhlášený "Vackův pstruh".

Od pondělí 12. do pátku 23. května se v Litomyšli uskuteční tzv. Gurmánská pouť po restauracích. Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové nebo pokrmy moderní české kuchyně vařené v duchu motta slavností. Za jejich konzumaci obdržíte razítko restaurace do „Karty účastníka Gurmánské pouti“. Kartu s razítky a adresou můžete odevzdat v sobotu 24. května od 11 do 15 hodin ve stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Každý, kdo získá alespoň 4 různá razítka, obdrží hodnotnou cenu (roční předplatné novin, poukazy na slevy v restauracích, vstupenky na Smetanovu Litomyšl a další). Dva vítězové soutěže s nejvyšším počtem razítek (v případě rovnosti počtu rozhodne los) získají poukazy do mistrovského kurzu vaření Ondřeje Slaniny. Vyhodnocení soutěže proběhne 24. května v podvečer v rámci programu Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové na Smetanově náměstí.

Zlatým hřebem bude Gastrofestival

Vyvrcholením celého festivalu bude v sobotu 24. května Gastrofestival na Smetanově náměstí se soutěží Food Cup Czech Specials. Od 10:30 hodin připomene osobnost M. D. Rettigové průvod v historických kostýmech, poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové a vystoupení Souboru paní a dívek. Samotná soutěž Food Cup Czech Specials startuje od 11 hodin disciplínou s názvem litomyšlský pstruh. Nebude chybět samozřejmě ochutnávka jídel připravených restauracemi podle M. D. Rettigové, škola filetování ryb a otevírání ústřic, prezentace výrobců potravin, nápojů a gastro vybavení a prodej místních produktů a regionálních potravin. Během dne pro vás připraví soutěže, vaření i humorná vyprávění známí „Kluci v akci“, kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina. Konat se také bude tradiční soutěž o nejlepší domácí bábovku a kotlíkový guláš, burza osvědčených rodinných receptů a představí se školy vaření i čepování piva.

Pomyslnou třešničkou na dortu bude příprava a ochutnávka tradičních japonských pokrmů japonského Gourmet Nippon Teamu z partnerského města Matsumoto. Děti se pobaví při zdobení pravých Pardubických perníků a ve školičce vaření si připraví banánové chuťovky, zdobená vařená vejce, marcipánová zvířátka, párečky v županu či bramborové pekáčky. Od 19 do 22 hodin nastane na Smetanově náměstí Večerní hodokvas s hudbou a tancem, který doprovodí romská kapela Gipsy spirit.

Voňavá Sousedská husička provoní Smetanovo náměstí

V neděli 25. května si od 12.00 hodin můžete pochutnat na Sousedské husičce na Smetanově náměstí. Poukaz na společně servírovaný oběd, 450g husí stehno s variací zelí a knedlíků za cenu 179 Kč (119 Kč poloviční porce), je třeba předem rezervovat v litomyšlském informačním centru.

Slavnostní menu připraví a bude servírovat Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička, k jídlu nabídnou čepovaný Pilsner Urquell mistři výčepní a chybět nebude ani káva a dezert. K dobré náladě a odpolednímu tanci bude hrát poberounská hudební skupina Třehusk z rodiště M. D. Rettigové Všeradic.

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Více tipů najdete na www.kudyznudy.cz.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Pojďme společně uklidit Česko!

Pomozte nám uklidit Česko!

Když se venku zadíváte kolem sebe, možná zjistíte, že společnost vám nedělá jen vaše rodina, ale také spousta odpadků. Chcete to změnit? Pak se…