Po letech okouzlení mezinárodní kuchyní se naše gastronomie čím dál častěji vrací k tradičním českým pokrmům. Legendární postavou v české kuchyni je Magdalena Dobromila Rettigová, která v obrozeneckých letech povýšila vaření nad rámec kulinářského díla jako výraz osobnosti a národní hrdosti. Hospodyňky učila, aby jídlo bylo nejen chutné, ale i estetické, snažila se přimět zkušené kuchařky, aby nepodléhaly stereotypu a experimentovaly. Tyto stále moderní požadavky provází Gastronomické slavnosti, pořádané k poctě a oslavě jedné z nejslavnějších litomyšlských žen.

Mohlo by vás také zajímat: Ty nejlepší zábavní parky pro děti

Letošním tématem jsou Rozličné ryby a vodní žoužel

Rybím receptům věnovala Rettigová ve své Domácí kuchařce celou kapitolu. Nejčastěji zpracovává kapra a štiku, objevuje se ale také mník, „ouhoř“, losos a pstruh, mezi ryby zařadila nejen mušle, ale i raky, žáby a šneky. Ryby ale do Litomyšle dávno patří. Je zde jedna z nejstarších pstruháren v českých zemích, založená mlynářem Kašparem Vackem již v roce 1862. Dodnes se v ní tradičním způsobem chová vyhlášený "Vackův pstruh".

Od pondělí 12. do pátku 23. května se v Litomyšli uskuteční tzv. Gurmánská pouť po restauracích. Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové nebo pokrmy moderní české kuchyně vařené v duchu motta slavností. Za jejich konzumaci obdržíte razítko restaurace do „Karty účastníka Gurmánské pouti“. Kartu s razítky a adresou můžete odevzdat v sobotu 24. května od 11 do 15 hodin ve stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Každý, kdo získá alespoň 4 různá razítka, obdrží hodnotnou cenu (roční předplatné novin, poukazy na slevy v restauracích, vstupenky na Smetanovu Litomyšl a další). Dva vítězové soutěže s nejvyšším počtem razítek (v případě rovnosti počtu rozhodne los) získají poukazy do mistrovského kurzu vaření Ondřeje Slaniny. Vyhodnocení soutěže proběhne 24. května v podvečer v rámci programu Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové na Smetanově náměstí.

Zlatým hřebem bude Gastrofestival

Vyvrcholením celého festivalu bude v sobotu 24. května Gastrofestival na Smetanově náměstí se soutěží Food Cup Czech Specials. Od 10:30 hodin připomene osobnost M. D. Rettigové průvod v historických kostýmech, poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové a vystoupení Souboru paní a dívek. Samotná soutěž Food Cup Czech Specials startuje od 11 hodin disciplínou s názvem litomyšlský pstruh. Nebude chybět samozřejmě ochutnávka jídel připravených restauracemi podle M. D. Rettigové, škola filetování ryb a otevírání ústřic, prezentace výrobců potravin, nápojů a gastro vybavení a prodej místních produktů a regionálních potravin. Během dne pro vás připraví soutěže, vaření i humorná vyprávění známí „Kluci v akci“, kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina. Konat se také bude tradiční soutěž o nejlepší domácí bábovku a kotlíkový guláš, burza osvědčených rodinných receptů a představí se školy vaření i čepování piva.

Pomyslnou třešničkou na dortu bude příprava a ochutnávka tradičních japonských pokrmů japonského Gourmet Nippon Teamu z partnerského města Matsumoto. Děti se pobaví při zdobení pravých Pardubických perníků a ve školičce vaření si připraví banánové chuťovky, zdobená vařená vejce, marcipánová zvířátka, párečky v županu či bramborové pekáčky. Od 19 do 22 hodin nastane na Smetanově náměstí Večerní hodokvas s hudbou a tancem, který doprovodí romská kapela Gipsy spirit.

Voňavá Sousedská husička provoní Smetanovo náměstí

V neděli 25. května si od 12.00 hodin můžete pochutnat na Sousedské husičce na Smetanově náměstí. Poukaz na společně servírovaný oběd, 450g husí stehno s variací zelí a knedlíků za cenu 179 Kč (119 Kč poloviční porce), je třeba předem rezervovat v litomyšlském informačním centru.

Slavnostní menu připraví a bude servírovat Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička, k jídlu nabídnou čepovaný Pilsner Urquell mistři výčepní a chybět nebude ani káva a dezert. K dobré náladě a odpolednímu tanci bude hrát poberounská hudební skupina Třehusk z rodiště M. D. Rettigové Všeradic.

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Více tipů najdete na www.kudyznudy.cz.