I vejce má dvě strany...

S vajíčky je to těžké. Ne jednu stranu obsahují velké množství nechvalně známého cholesterolu – v jediném žloutku je cca 300 mg, což odpovídá doporučené denní dávce pro člověka. Na straně druhé jim nelze upřít i světlou stránku – jsou bohaté na kvalitní bílkoviny, ale najdete v nich i vitaminy A, D, B a cenné minerální látky (zejména vápník, fosfor a železo).

„Dříve se vejce nedoporučovala jíst příliš často, kvůli možnému zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. V dnešní době se však pohled na ně trochu změnil – vejce totiž obsahují také látky, které hladinu cholesterolu zase snižují, zejména lecitin, “ říká nutriční terapeutka Hana Knížková.

Kolik dětí, tolik vajíček?

Přestože názory odborníků na tyto živočišné produkty změnily k lepšímu, neznamená to však, že by se jimi měly děti ládovat.

„Vejce sice obsahují spoustu prospěšných látek, ale zároveň jsou velmi tučná. Zdravé děti by si měly dopřát vejce maximálně čtyřikrát týdně. Přednostně však v „rozptýlené formě“ - například jako surovinu v některých pokrmech,“ doporučuje Knížková. Počet vajec na týden však závisí podle věku dítěte. Například pro batolata a děti v předškolním věku jsou doporučovány dva kusy.

S kým vejce nekamarádí

Vejce by se mělo v dětském jídelníčku objevovat v takzvaně rozptýlené formě, například jako zavářka do polévky. Jenže spousta dětských jídel vajíčka obsahuje hezky vcelku. Vzpomeňme si třeba na klasiku školních jídelen – vejce natvrdo s luštěninou... Tady jde sice o těžký kalibr (vejce i luštěniny jsou těžce stravitelné), nicméně vyvážený výživovou hodnotou. Proto je vhodné tuto kombinaci zařazovat do dětského jídelníčku, ale raději k polednímu jídlu a ne na noc.

Nutriční terapeuté se však více děsí kombinace vajec a tuku. Taková sázená vejce na oleji mohou citlivý dětský žaludek velmi potrápit. Proto by toto jídlo mělo zůstat jen velmi vzácnou libůstkou dospělých.

Není vejce jako vejce

V českých obchodech a supermarketech se prodává spousta druhů vajec – od obyčejných, bio, až po ty z podestýlkového chovu. Podle Hanky Knížkové se na pultech objevují i vysoce výživná vejce, obohacené například o omega 3 mastné kyseliny.

„Snáší je slepice, které dostávají do krmné směsi například lněná semínka nebo rybí tuk, které omega 3 mastné kyseliny přirozeně obsahují. Tento typ kyselin je pro naše zdraví velmi důležitý, zejména pro náš srdečně-cévní systém a jsou nezbytné v dětském jídelníčku pro správný vývoj mozku. Dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin mohou být také ryby, některé oleje a margaríny. Výhodou mohou být i obohacené potraviny, tedy např. i vejce,“ dodává.

Aby vejce dlouhou dobu vydržela čerstvá, měli byste je uchovávat na chladném a tmavém místě – například ve spíži nebo v lednici.

Jak řešit vajíčkovou situaci o Velikonocích?

Svátky jara tujsou tady. A k nim patří i velká vaječná nadílka. Jak si v této situaci poradit? „Jde o výjimečnou situaci jednu v roce. Přesto bychom neměli výrazně překračovat stávající doporučení cca čtyř vajec týdně. Každopádně větší množství vajec v jídelníčku bychom měli doplnit dostatkem čerstvé zeleniny, ovocem či celozrnným pečivem. Z vajec a zeleniny můžeme dětem připravit různé jarní saláty,“ doporučuje nutriční terapeutka.
Jednou do roka – třeba o Velikonocích – můžeme slevit z pravidla „čtyři vajíčka týdně“.

Text: Vanda Novotná