Diskutujte: Nudíte se v práci často, nebo máte spíš opačný problém?

Mohlo by vás také zajímat: Jak být v práci šťastná nebo 6 kroků, jak lépe vycházet s kolegy

Velká Británie: Nuda v práci zabíjí

Pokud se v práci nudíte, hrozí vám zvýšené riziko předčasné smrti. Tedy alespoň podle britských vědců. Dva londýnští odborníci totiž odhalili přímo šokující souvislost mezi nudou v práci a rizikem srdečního selhání. Z výzkumů totiž vyplynulo, že ti, kteří v práci lelkovali, umírají až 2,5krát více na choroby srdce než ti, kteří se v zaměstnání nezastaví. Obávat se ovšem mají jen ti, kdo se nudí chronicky – občasná nuda totiž ještě nikoho nezabila.

Švédsko: Do práce choďte jen zdraví

Nechoďte do práce nemocní, varují švédští vědci. Ani tak ne proto, abyste nenakazili kolegy, ale proto, že potom budete ležet déle. Badatelé ze Stockholmu totiž vyzkoumali, že lidé, kteří chodí často do práce nemocní, mají později kvůli nemocem častější absence. Vědecky podložená rada pro zaměstnavatele tedy zní – neodrazujte zaměstnance od neschopenky, nevyplatí se vám to.

Austrálie: Práce v noci vede k rakovině

Před neblahým vlivem práce v nočních směnách varují pro změnu vědci z Austrálie. Podle jejich zjištění lidé, kteří pracují v noci, mají vyšší riziko onemocnění rakovinou a dalšími nemocemi. Práce v hodinách, kdy člověk běžně spí, totiž narušuje tělesný rytmus a spánkový hormon melatonin. Je prokázáno, že lidé pracující na směny mají častěji rakovinu prsu, prostaty a tlustého střeva, stejně jako trpí více cukrovkou a obezitou.

Švédsko a Anglie: Potlačovat emoce je škodlivé

Potlačovat v práci emoce je škodlivé – tedy podle švédských vědců, kteří svůj výzkum uveřejnili v Anglii. Studie se týkala mužů, u nichž je známo, že často své emoce skrývají, na rozdíl od žen, které se umí třeba vybrečet. Odborníci ale dokázali, že pánové, kteří si hrají na hrdiny a potlačují emoce, když je jim něco neprávem vytýkáno, mají dvakrát větší nebezpečí srdečního selhání. A řešení? Raději se ozvěte a pohádejte, alespoň tak snížíte riziko vzniku infarktu.

Itálie: Ženy se v práci stávají chladnějšími

Během posledních let se ženy na pracovištích více přiblížily mužům a staly se chladnějšími a racionálnějšími – tvrdí italští vědci. Zatímco dříve byly ženy známé větším porozuměním, konkurenční boj je donutil srovnat se s muži – alespoň v emoční oblasti. U žen byl navíc zaznamenám i významný pokles citlivosti a upřímnosti – tedy samozřejmě jen v zaměstnání.

Velká Británie: Dlouho sedíte? Umřete dříve!

Pokud v práci i doma stále sedíte, hrozí, že dříve umřete. Dlouhé vysedávání v kanceláři, nebo doma u televize prý zkracuje délku lidského života, a to i v případě, že pravidelně cvičíte. Prosezené hodiny se v těle sčítají, a tak jediné doporučení zní – omezte sezení a prokládejte je odpočinkem, protáhnutím, či alespoň krátkou procházkou.