Rumunsko

Rumuni se na přelomu roku drží dál od všech zvířat a od svých domácích mazlíčků si drží odstup. Věří, že magická noc naučí zvířata lidské řeči. Nestojí ale o rozhovor, protože i jedno jediné slovo by zapříčinilo rok smůly.

Bulharsko

Zatímco v Ekvádoru se ve velkém pálí fotografie a upomínkové předměty, které odkazují na smutné okamžiky celého roku, Bulhaři nasadí dřevěné masky, uvážou na sebe těžké kožešiny ověšené mosaznými zvonky a při rituálu "kukeri" zběsile tančí, snaží se odehnat chmury a přivolat si štěstí pro přicházející rok.

Filipíny

Filipínci mají svůj svět a novoroční oslavy pojali netradičně. Celý den i noc zasvětili číslu dvanáct. Na okenních parapetech, u dveří i v kapsách nosí dvanáct mincí, pečou dvanáct kulatých koláčků a smí sníst jen dvanáct kuliček hroznového vína. Vše korunují oblečením s ovocným potiskem. Během oslav jsou všichni v barevných šatech a košilích s banány, ananasy nebo kokosy.

Brazílie

Pokud by někdo řekl, že v Brazílii je téměř každý den nějaký důvod k oslavám, nebyl by daleko od pravdy. Roztančené ulice jsou na denním pořádku, ale na přivítání dalšího roku mají místní v rukávu jeden zajímavý zvyk. Malou bárku naplní šperky a cennostmi a vyšlou ji na širé moře. Věří, že odevzdáním osobních pokladů si zajistí bohatství a přebytek po celý rok. O půlnoci si štěstí pojistí krátkou procházkou v moři, kdy smočí nohy jen po kotníky a nechají je sedmkrát omýt.

Čína

Číňané jsou mistři pompézních oslav a příchod roku není výjimkou. Vstupní dveře jsou červené, aby přilákaly štěstí a lásku. Na celý den schovají nože a všechny ostré předměty, aby se předešlo zraněním. Slaví dva týdny a každý den je zasvěcen jiné tradici. Jednou se nesmí navštěvovat příbuzní ani známí, jindy se drží masový půst, který má lidem zajistit dlouhý a klidný život.

Mexiko

V Mexiku a Bolívii lidé věří v sílu spodního prádla. V úsporných úborech se prohání ulicemi a zvolenou barvou dávají světu vědět, po čem v následujícím roce touží. Ti, kteří hledají lásku, volí červenou, žlutá barva symbolizuje štěstí a pohodu. Často se objevují i ti, kteří chtějí obojí a každý kus soupravy má jinou barvu.

Nahlédněte do galerie a inspirujte se bláznivými zvyky ze všech koutů světa.