K dispozici jsou totiž šátky jednobarevné i v mnoha barevných odstínech a designech. Ty pestrobarevné ženám většinou padnou hned do očí, ale je obtížnější sladit je se zbytkem outfitu. A proto rodiče, které své děti nosí často, mívají doma i několik různých kousků. Každá renomovaná značka se snaží o osobitý design, ale i ty levnější šátky lze sehnat v jemných žakárech, s krásnými vzorky od květin přes zvířata, až po speciální modely třeba pro rockově laděné tatínky. Značka Natibaby například vytvoří na přání zákaznic edici s Malým princem.

“Při vybírání šátku je důležité vzít v úvahu, že je to opravdu velký a výrazný kus látky, a měl by proto své majitelce dokonale sedět,” říká Lucie Harnošová, majitelka sítě obchodů Brána k dětem. Některé ženy vsází na barevnou typologii, další si nechají poradit na fóru. Díky bohaté nabídce si svůj zamilovaný kousek najde každý - od hippies přes romantiky, kreativní umělce až po solidní dámy nebo milovníky strohého minimalistického designu. Kromě vzhledu se budoucí majitelky šátků hodně zajímají také o použitý materiál. Ideální je provedení v biokvalitě v kombinaci se zdravotně nezávadnými barvami, protože se dá očekávat, že drobeček bude se šátkem v těsném kontaktu a občas ho i lehce ožužlá. Velmi oblíbená je bavlna s různými příměsmi - lnem, konopím, merino vlnou nebo hedvábím. Vyroben byl už i šátek s funkčními vlákny z recyklovaných petlahví. Právě příměsi dodávají šátkům specifické vlastnosti – hedvábí lesk a hebkost, konopí pevnost a merino vlna schopnost přirozené termoregulace.

Výjimečné pouto

Mezi českými vyznavačkami šátků se najdou i ženy, kterým prošly rukama desítky šátků a nosítek. O radost z „úlovků“ i zkušenosti s jednotlivými modely se dělí v tematických internetových skupinkách a pořádají i srazy nosících maminek. Nosící šátek ženu provází v období, kdy intenzivně prožívá své mateřství, a proto pro ni mívá mimořádnou citovou hodnotu. „Své dceři jsem vybrala šátek s motivem velryb, protože je to nejen symbol štěstí, ale i nekonečnosti moře a Matky Země. Představuje také paměť, návaznost na pradávné vědění a napojení se na vyšší inteligenci. Tento šátek obešel nejbližší rodinu a přítelkyně z půlky republiky, ale nikdy bych ho neprodala, protože jsem díky němu s dcerou zažila krásných intenzivních devět měsíců. Teď ho mám schovaný doma a chtěla bych z něj vyrobit přehoz na dceřinu postel, který by měla jako památku na své dětství. Momentálně ji hodně zajímá móda, takže je i možné, že ho rozstříhá a ušije si z něj třeba šaty,“ usmívá se Renata Kotyzová, která svou dceru nosila od tří měsíců až do dvou a půl let. Nyní své bohaté zkušenosti se šátky i nosítky předává dalším maminkám na kurzech vázání.

I když ceny kvalitních kousků šplhají i přes tři tisíce korun, kvalitní šátek díky precizní vazbě „odnosí“ klidně i deset dětí. A jeho kvalita přitom roste, protože se při správném zacházení stává poddajnějším a hebčím. Není se pak co divit, že se takové kousky po bazarech prodávají i za 70 procent své kupní ceny, což z pevných šátků dělá výbornou investici. A také velmi zajímavý módní doplněk, který lze celkem snadno obměňovat a směňovat.
A co když ve vašem milovaném šátku zrovna nemáte koho nosit a nechcete se ho vzdát? Kromě zmíněného přehozu si z něj můžete vyrobit třeba houpací síť, závěs i deku. A nebo si z něj ušijete či necháte ušít originální kus oděvu. Pětimetrový kus krásné kvalitní látky si určitě zaslouží aktivní důchod.