Tipy a triky

Řezané květiny udělají radost každé ženě. Jen škoda, že vydrží sotva pár dnů a už se květy sklání k zemi a syté barvy blednou. Díky radám zkušenějších můžete jejich život výrazně prodloužit.

Přední česká floristka Klára Franc Vavříková se na Radiožurnálu podělila o několik účinných fint. Největším nepřítelem čerstvých květin jsou bakterie, které se množí ve vodě a napadají živé stonky. Tím, jak se kořen oddělil od zbytku květiny, nasává v místě řezu vše, co se mihne kolem. Vodu měňte pravidelně, jen dejte pozor na teplotu. Ledová ani horká květinám nesvědčí. Stejně tak ta s velkým podílem chloru nebo příliš silný proud tekoucí po stoncích.

Máte-li možnost, přisypte vitamínovou směs, kterou dostanete v květinářství, mělo by být samozřejmostí, že ji dostanete, kde ne, tam už zkrátka příště nechoďte. Výživu můžete nahradit lžičkou krystalového cukru, květiny mají sladidla rády, ale stejně tak i zmiňované bakterie, a tak bude třeba zkrátit časové intervaly mezi výměnou vody.

Listy ke květinám neodmyslitelně patří stejně jako k lidské ruce všetečné prsty. Vypadá bohatší a zdravější. V místě ovazu ale nemají listy co dělat. Květina se dusí a nemá dostatek prostoru, aby do stonků pustila vzduch, vodu nebo vitamíny, které ji vyživují. Proto se přebytečných listů zbavte, ty ve vodě nemají co dělat, jen ji kazí.

Květiny zkracujte pouze pomocí ostrého nože, jedním řezem přetněte stonek. Použijete-li nůžky, stlačíte stonek a zamezíte tak nasávání vody a vitamínů. Květina nebude mít možnost výživy a zvadne během pár dnů. Díky noži zůstanou pletiva otevřená.

Něco navíc

I přes stále se rozšiřující sortiment květin, mají Češi své oblíbence - muškáty, petunie a pelargonie. Abyste docílili krásně osázených truhlíků, jaké znáte z Rakouska, kombinujte a podsazujte tak, aby květiny vypadaly nadýchaně. Letos sytou červenou a rubínovou barvu vytlačila jemná lososová, která se "nosí" na růžích i karafiátech.

Zasníte se při pohledu na květinové obrazy malířských mistrů? Vězte, že každý květ měl svůj smysl. Ještě tři století zpátky byli umělci posedlí květomluvou a přes své obrazy sdělovaly víc než jen radost z barev a údiv z umění.