Diskutujte: Sháníte dárky s předstihem, nebo na poslední chvíli 24. prosince ráno?

Mohlo by vás zajímat: 12 knih, které by měla znát každá žena (1. část) nebo Vánoce: Tradičně či dobrodružně?

Divadlo

Pro celou rodinu

Chcete-li si zpestřit sváteční dny opravdu nevšedním zážitkem, vypravte se do Národního divadla v Praze. Tajemnou atmosféru štědrovečerní noci vám dá prožít balet Louskáček – Vánoční příběh.

Oblíbená a hojně navštěvovaná bývají zejména představení těsně kolem svátečních dnů – letos 21., 22., 25., 28. a 31. prosince. Novou verzi na slavnou hudbu klasického baletu P. I. Čajkovského vytvořil významný maďarský choreograf Youri Vamos. Hraje orchestr Národního divadla pod taktovkou Sergeje Poluektova a působivou inscenaci dokresluje zpěv Kühnova dětského sboru.

Pohádkově křehká bělostná zimní nádhera krajiny nás vtáhne do děje stejně jako sugestivní prostředí Londýna 19. století. V hlavních rolích se vystřídají všichni hvězdní tanečníci souboru Národního divadla.

A kdy se můžete v prosinci na Louskáčka vydat? 21. 12. (od 15:30 a 19:00), 22. 12. (od 15:30 a 19:00), 25. 12. (od 14:00 a 18:00), 28. 12. (od 19:00) a 31. 12. (od 15:00).

Kino

Pro prarodiče s vnoučaty

Potřebujete ještě napéct a uklidit? Pošlete své malé ratolesti do kina s dědečkem či babičkou na animovanou komedii ve formátu 3D Velká vánoční jízda (premiéru má 8. prosince).

Vaše děti se tak konečně dozví, jak jen to Santa dělá, že dokáže během jedné noci nadělit všechny dárky. Má totiž pod Severním pólem ukrytou provozní základnu plnou té nejmodernější techniky.

Ovšem i ta někdy může zklamat a hrozí, že jedno dítě z těch miliónů nedočkavých nedostane nic. Ještě že je tu Santův popletený nejmladší syn, který se ujme toho bláznivého úkolu doručit dárek včas.

DVD

Pro milovníky filmu

Určitě se ve vaší rodině nebo mezi přáteli najde někdo, k jehož zálibám patří filmy. Pak tím nejlepším dárkem bude 3 DVD Nejlepší filmy 2011 se třemi snímky, které se v minulé sezoně zařadily k těm nejlépe hodnoceným i divácky nejoblíbenějším.

Na třech discích najdeme skvělý psychologický thriller Černá labuť s Natalií Portman v ústřední roli talentované baletky posedlé slávou. Dále pak životopisný snímek o zakladateli fenomenální sítě Facebook s názvem Social Network v režii slavného Davida Finchera.

A do třetice kolekce obsahuje nezapomenutelné historické drama Králova řeč, inspirované skutečným příběhem „koktavého krále“ Jiřího VI., jenž proti své vůli musel na prahu 2. světové války usednout na anglický trůn.

Za vidění stojí už jen skvělé herecké výkony Colina Firtha v titulní roli a Geoffreye Rushe coby králova excentrického řečového terapeuta.

Pro kamarádku v depresi

Potřebujete dodat své přítelkyni optimismus a chuť do života? Pak vhodným dárkem bude 3 DVD s romantickými komediemi Mamma Mia!, Ďábel nosí Pradu a Ženy v pokušení. Možná některý z té trojice filmů už kamarádka viděla, ale všechny patří k těm, které spolehlivě dodají dobrou náladu pokaždé, když se setkáte s jeho hrdinkami.

Ať je to Meryl Streep v roli kousavé šéfredaktorky a módní ikony v komedii Ďábel nosí Pradu, či stejná herečka vyvádějící neuvěřitelně ztřeštěné kousky v muzikálu Mamma Mia!, nebo pro změnu Eliška Balzerová coby znalkyně a milovnice mužů ve Vejdělkově hitu Ženy v pokušení.

Pro muže (všeho věku)

Akční příběhy o hrdinech, kteří rozdávají rány na všechny strany (ať už v ringu, nebo mimo něj), nepatří většinou k oblíbené podívané žen. Zato pánové od teenagerů po muže zralého věku si většinou na tyhle drsně mužné podívané potrpí.

Drama outsiderského boxera Rockyho v podání slavného svalovce Sylvestera Stalloneho, který se vlastním úsilím a navzdory osudu vypracuje v uznávaného šampióna, patří dnes už ke klasice.

Takže určitě neprohloupíte, když mužskou část rodiny obdarujete kompletní kolekcí 6 DVD s filmy, které vznikly v rozmezí let 1976 až 2006. Legendární Rocky v nich svádí bitvy nejen mezi boxerskými provazy, ale i v životě.

Pro holčičky

Panenka Barbie asi bude čekat pod nejedním vánočním stromečkem. Může být ale i v podobě animovaného filmu. Příběh Barbie a dokonalé Vánoce vypráví příběh téhle malé krásky a jejích sester Skipper, Stacie a Chelsey, které se vydají na vánoční prázdniny. Cesta se ale změní v nečekané dobrodružství, když je jejich let do New Yorku kvůli sněhové bouři přesměrován a dívky se ocitají v maličkém městě jménem Tannebaum.

Pro tchyni

Klasikou nic nepokazíte, zvláště když romány spisovatelky Charlotte Brontëové patří k duchovní výbavě každé ženy s jen trochu romantickým srdcem. Další filmová adaptace Jany Eyrové patří k těm nejlepším, které za celou éru kinematografie vznikly.

Titulní roli v režii Caryho Fukunagy ztvárnila Mia Wasikowská, její lásku, záhadného majitele panství EdwardaRochestera, ztělesnil Michael Fassbender.

Pro fanoušky čertů

Je jisté, že čerti patří mezi nejoblíbenější postavy českých pohádkářů. Určitě to platí i pro režiséra Zdeňka Trošku, který doposud tvořil pekelníky, kteří byli buď malí, ale šikovní, případně tak dobráčtí, že přinesli i z pekla štěstí.

V Troškově Čertově nevěstě, která je k vidění na DVD, se ale ukazuje, že s čerty skutečně nejsou žerty. Populární filmař k tomu říká: „Filmová Čertova nevěsta vznikla na motivy pohádek Boženy Němcové, především příběhu o statečném Bohumilovi.

Ten je ve svém originálu temný, hororový, což jsme nechtěli, a proto jsme se snažili naše vyprávění prosvětlit pohodou a humorem.“ Ústřední dvojici princezny Štěpánky a jejího milého Štěpána si zahráli studenti DAMU - Eva Josefíková a Vašek Šanda.

Pro malé dobrodruhy

Naši oblíbení prehistoričtí hrdinové z hitů Doba ledová se vracejí, abychom s nimi na DVD mohli prožít Mamutí Vánoce. Uvidíme, jak Sid nechtěně zničí Mannyho památeční vánoční ozdobu, a ocitá se tak na Santově „seznamu zlobilů”.

Musí dát všechno do pořádku, a tak se vydává na dobrodružnou pouť na severní pól. Místo toho ale způsobí ještě větší pohromu a na Mannym a jeho bandě přátel zůstane, aby zachránili Vánoce pro celý svět!

Ještě knihy

Pro maminku

Alexandra Potter: Není přání jako přání

Román britské spisovatelky Alexandry Potter Není přání jako přání patří k nejúspěšnějším anglicky psaným bestsellerům a příběhy jeho hrdinky, Londýňanky Heather, nám v mnohém připomenou eskapády Bridget Jonesové. My se s touto atorkou setkáváme na českém knižním trhu poprvé a trochu nám připomene moderní verzi tvorby slavné Betty MacDonaldové. A co se v románu Není přání jako přání dočteme?

Sympatická zrzka Heather se právě musí vyrovnat s nevěrou bývalého přítele, po němž jí zůstaly jen hořké vzpomínky a nesplacený byt. Jednoho dne v dešti potká cikánku a ta jí vnutí vřes pro štěstí, který prý splní všechna přání.

A život se jako mávnutím kouzelného proutku skutečně začíná měnit k lepšímu. Když ale rodinný život zasáhne nečekané drama, Heather usoudí, že je nejvyšší čas na vřes zapomenout a ujasnit si životní priority. Vtipná kniha je určena pro všechny ženy, které dokážou brát život s nadhledem a humorem.

Pro milovníky historie

Ken Follett: Pád Titánů

První část monumentální historické ságy století přivádí na scénu příslušníky britské a německé aristokracie, velšské horníky, ruské dělníky i americké demokraty či zbohatlíky, aby propojil jejich životní cesty na pozadí jedné z největších tragédií 20. století – první světové války.

Autor bestsellerů Ken Follett (Pilíře země, Na věky věků) líčí poutavě i dramaticky sto let staré historické události a v jejich skrytu příběhy lásky, hrdinství, ale i beznaděje a ponížení.

Pro nevyrovnané duše

Rossella Canevariová: Panika

Pětatřicetiletá Bianca žije s Edem, svým bývalým psychoterapeutem, a má povolání, které ji těší. Mohla by být šťastná a spokojená, kdyby ji nesužovaly záchvaty paniky. Odmítá je léčit psychofarmaky, pomoc hledá na internetu, který ji dovede k tajemnému muži jménem Arké.

Ten ji postupně učí, jak se má postavit minulosti a paniku překonávat... Mimořádně úspěšný román, doplněný odborným doslovem, má mimořádně aktuální téma, neboť strach, různé obavy a návaly paniky jsou v současné moderní společnosti plné stresů a nejistot velmi rozšířené.