Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14. února slaven.

Jděte do kina na dobrý film.

Tip: Pozvěte svou lásku na romantické rande do kina a užijte si jedinečný filmový zážitek se speciálním Valentýnským menu! Zařídit rande na míru, vymyslet pro svou lásku něco originálního nebo překonat obavy z pozvání na první rande - to vše teď můžete hodit za hlavu, protože nová valentýnská aplikace Cinema City je tady! Použít aplikaci zvládne každý, stačí jen pár kliknutí a rande je na světě. Na adrese: valentyn.cinemacity.cz se můžete zaregistrovat nebo se přihlásit přes Facebook. Pak už jen stačí vybrat kino a film, na který chcete svoji lásku pozvat. V dalším kroku si vyberete valentýnské přáníčko a text, který má být v pozvánce uveden. Pak už jen stačí pozvánku odeslat buď zprávou na Facebooku, nebo prostřednictvím e-mailu. Po kliknutí na „odeslat“ se pak odsoudíte k napínavému čekání, zdali vaše drahá polovička přijme vaše pozvání. Pokud se vše povede a vaše vyvolená/vyvolený pozvání přijme, dostane každý z vás jednu polovinu výherního kódu. Při setkání v kině pak svůj kód složíte dohromady a získáte za něj při koupi dvou středních nápojů jeden velký společný popcorn zdarma.

Květinou neurazíte a většině žen uděláte velkou radost.

Tip: Květinářství Metamorphosis s dlouholetou tradicí a velmi charakteristickým rukopisem, kde vám profesionálové uvážou pro vaši lásku kytici přímo na míru z čerstvých květů z holandské burzy. Majitel květinářství Benjamin Claessen neustále vnáší do svých obchodů originalitu a svěží vánek. Květiny jsou několikrát týdně dováženy do Prahy rovnou z holandské květinové burzy v Aalsmeer, malého poklidného městěčka nedaleko Amsterdamu. Potěšte svou lásku krásnou květinou uvázanou právě v květinářství Metamorphosis! www.metamorphosis.cz

Překvapte originálním parfémem.

Tip: Moschino I Love Love je parfém by neměl chybět v kabelce žádné ženy, která se nebojí být středem pozornosti. Výstřední flakónek plný ovocných vůní dokáže navodit pocity opojení bláznivou láskou. Toužíte být svá a zábavná? Pak se určitě zamilujete do koktejlu lásky z čajové růže, citrusů a konvalinky. Ten správný náboj vůni I Love Love dodají esence z červeného rybízu a skořice podkreslené jemnými tóny vzácných dřevin. Mladistvou vůni si oblíbí zástupkyně něžného pohlaví, které preferují svěží ovocno-květinové vůně. Radost, optimismus a hravost. To jsou hlavní esence parfémů známé značky Moschino, která se těší oblibě především u mladé generace, která ví, co se nosí! S opojným koktejlem lásky Moschino I Love Love je jistota, že se nedá šlápnout vedle. Cena: toaletní voda pro ženy 50 ml od 624 Kč, www.parfums.cz

Kupte luxusní šampaňské.

Tip: Červená je barva luxusu. Rotkäppchen je volbou požitku. Rotkäppchen je v překladu Červená Karkulka. Rotkäppchen je nejoblíbenější značkou sektu v Německu. Značka se 160 let trvající tradicí začala sekt vyrábět v roce 1894 a našla si příznivce v řadách žen i mužů, u příležitosti významných životních momentů a nevšedních okamžiků. Červená čepička lahve je poznávacím znamením sektových lahví pro Rotkäppchen. Exkluzivní dojem ale „Karkulka“ nevzbuzuje jen díky svému osobitému designu. Chuť tohoto vysoce kvalitního šumivého vína rozpoznáte hned při prvním doušku, navíc díky důvtipnému řešení obalu „Karkulku“ poznáte na první pohled a nikdy se nespletete. Přírodní korkový uzávěr je známkou kvality, dalším atributem výrobku je již zmíněná tradice. I pouhé otevírání takové lahve je krásným obřadem. Stejně tak se v chuti šumivých vín zrcadlí bohaté zkušenosti, které značka Rotkäppchen léty získala. „Karkulka“ značí punc osobité chuti a prvotřídní kvality. Rotkäppchen nabízí řadu výrobků: od Sec, Demi Sec či Doux po Rosé Sec či Rubis Demi Sec. Ochutnejte také šumivé víno bez alkoholu, Rotkäppchen Désalcoolisé Blanc či Rosé. Pro každou důležitou chvíli, pro každý slavnostní okamžik, pokaždé jiná chuť. Důležité životní momenty přeci také nechutnají stejně. Ochutnejte, vychutnávejte a dodejte výjimečnost těm nejkrásnějším životním událostem. Doporučená maloobchodní cena 139 Kč.

Dejte si dobré jídlo, které sami připravíte

Valentýnský cheesecake

Potřebujeme:
Na korpus
250 g suchých keksů typu bebe
120 g másla
Na náplň

600 g krémového sýru typu Lučina, Philadelpia
200 ml kysané smetany z Valašska
3 ks vejce
250 g cukru moučka
1,5 lžičky citrónové šťávy
1,5 lžičky vanilkové esence
1 ks žloutek
Na potření
250 ml kysané smetany
1 lžíce cukru moučka
2 lžíce citrónové šťávy

Postup:
Základem každého cheescaku jsou sušenky. Ty nejprve rozdrtíme v mikrotenovém sáčku válečkem nebo v mixeru. Poté rozpustíme máslo a smícháme ho s rozdrcenými sušenkami. Formu na dort vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Na dno formy vtlačíme sušenky s máslem, co nejvíce to jde. Formu utěsníme alobalem. Smetanový sýr utřeme do hladka s cukrem, kysanou smetanou z Valašska, citrónovou šťávou a vanilkovou esencí. Nakonec zamícháme po jednom vejci a samostatný žloutek, až nám vznikne docela řídký krém. Do formy s drtí opatrně nalijeme krém a necháme ho pár minut odpočinout. Troubu si předehřejeme na 160 °C a na střední mřížku umístíme nádobu s horkou vodou, do které ponoříme formu obalenou alobalem tak, aby voda sahala asi do poloviny výšky formy. Pečeme cca 30 minut, pak necháme dort vychladnout v otevřené troubě. Dáme ještě na 8 hodin do lednice. Před podáváním potřeme dort s kysanou smetanou z Valašska, kterou jsme si smíchali s cukrem a citrónovou šťávou.

Palačinkový dort

Potřebujeme:
2 ks vejce
0,5 l čerstvého mléka z Valašska (lze použít i jiné)
350 g hladké mouky
špetka soli

Postup:
Smícháme všechny suroviny. Těsto by mělo mít tekutější konzistenci, ale ne úplně vodovou. Pokud máte moc husté, přidejte mléko. Pokud naopak řídké, přisypte mouku. Palačinky opékejte na pánvi, záleží jen na cás, jakou velikost zvolíte. Palačinky skládejte na sebe a promazávejte například marmeládou, smetanovým jogurtem z Valašska, čokoládou, oslazeným tvarohem. Vrch dortu posypte ovocem, v tomto období klidně použijte mražené, které ohřejte v hrnci.

Vyrobte si domácí pralinky pro svou lásku.

V každém větším městě lze dnes narazit na obchod s belgickými pralinkami, ale z vlastní zkušenosti víme, že nejlepší belgické pralinky umí jen sami Belgičané. Základem jejich originální chutě je spojení kvalitní čokolády vyrobené jen z kvalitních surovin. Belgických pralinek je mnoho druhů, stejně tak jako mnoho chutí máme i my, výjimečné a chutné pralinky umí i Italové. K dostání tak jsou plněné likérem, ovocem, oříšky, krémem, vínem či nějakým destilátem apod. Skutečně kvalitní pralinky jsou tak paletou chutí a nezapomenutelným zážitkem. I ty si vyberte z tmavé, mléčné či bílé čokolády, můžete zvolit i různé plněné varianty, které obsahují různé druhy likérů a krémů, nebo z těch, které jsou posypány třeba kakaem nebo kokosem. Základem těch nejkvalitnějších však zůstává vynikající čokoláda. Pokud nemáte trpělivost nebo čas si pralinky dle našeho receptu připravit, můžete zakoupit rovnou hotové pralinky od společnosti Chocoland.

Domácí pralinky

Potřebujeme:
1 silikonovou formu na pralinky
150 g hořké čokolády (ideální je DIANELLA na vaření)
4 lžíce Salka

Postup:
Čokoládu na vaření rozpustíme za stáleho míchání ve vodní lázni. Roztavenou čokoládou pomocí štětečku vytřeme připravenou silikonovou formu. Formu vložíme do ledničky, aby nám čokoláda zatuhla a vytvořila tak skořápku pro náplň. Náplň vytvoříme tak, že smícháme 6 lžic rozehřáté čokolády a 4 lžíce Salka. Z lednice vyndáme formu se ztuhlou čokoládou a skořápky plníme připravenou náplní. Plníme je jen do 2/3, aby nám zbylo místo na uzavření pralinky. Na náplň opět naneseme zbytek čokolády a celou pralinku zavíčkujeme. Dáme opět do lednice zatuhnout.
A teď už nás jen čeká ta nejdelší část výroby pralinek... neodolat a nevyndat dříve, než čokoláda pořádně zatuhne! Doporučujeme vydržet!! Správně zatuhlé pralinky jdou z formy krásně vyndat!

Medová srdíčka s vlašskými ořechy

Potřebujeme:
450 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička koření na sušenky (směs skořice, badyán, hřebíček a jiné voňavé koření)
100 g vlašských ořechů
100 g medu
50 g třtinového cukru
100 g Hera máslová příchuť
3 vejce

Postup:
Smíchejte sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, cukr a koření. Vlašské ořechy rozmixujte najemno a přidejte je k sypkým surovinám. Vlašské ořechy můžete nahradit ořechy jinými. Velice chutné budou třeba lískové ořechy nebo mandle, nejlépe opražené v troubě, což jim dodá výbornou chuť. Změklý rostlinný tuk Hera, med a vejce přidejte k sypkým surovinám a vypracujte nelepivé těsto. Vykrajujte srdíčka. Krásnou dekoraci a dárek připravíte, pokud vykrojíte do srdíčka střed a na upečené, vychladlé srdíčko přivažte mašličku. Nebo více srdíček navažte na jednu stuhu a darujte svému milému srdíčkový řetěz. Pečte na 180 °C asi 8 – 10 minut. Délka pečení závisí na velikosti a tloušťce srdíček.

Valentýnské minidortíčky

Potřebujeme:
250 g polohrubé mouky
125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
150 g cukru krupice
2 vejce
250 ml podmáslí
červená gelová barva
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Krém
500 g mascarpone
300 ml smetany ke šlehání
cukr podle chuti
vanilkový prášek
Na ozdobu
maličká cukrová srdíčka, barevné sypání, oplatek, sušenka …cokoliv máte rádi

Postup:
Nejdříve vyšlehejte cukr a rostlinný tuk Hera. Šlehejte asi tři minuty, přidejte vejce a pokračujte ve šlehání, dokud není směs krémová. Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Rošt v troubě dejte doprostřed. Do vyšlehaného cukru, vajec a rostlinného tuku Hera přidejte mouku, do které jste vmíchali špetku soli a prášek do pečiva. V podmáslí rozšlehejte potravinářské barvivo (podle druhu barvy, stačí asi tak 1 lžička) a tuto barevnou směs přidejte do mísy s těstem. Vše důkladně promíchejte. Pokud za vás míchá robot, míchejte na nižší otáčky. Těsto vylijte na připravený plech a pečte ve vyhřáté troubě asi 20 – 30 minut. Zatímco se peče korpus, připravte si krém. Do šlehače dejte mascarpone, smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový prášek nebo extrakt. Vše vyšlehejte do hladkého krému. Z upečeného a úplně vychladnutého základu vykrajujte kulatou nerezovou formou na foodstyling kolečka. Na těsto navršte trochu krému, potom ještě jedno kolečko z těsta a opět krém. Nahoře ozdobte podle vaší vlastní fantazie. Můžete si pomoci průhlednou páskou na dezerty, aby zákus držel pohromadě. Z odkrojených částí můžete vytvořit další dezerty do skleniček. Nadrobte vrstvu na dno skleničky, potom vložte krém, opět nadrobenou vrstvu a opět krém.

Pokud jste na slané, zkuste preclíky

Valentýnské preclíky s chilli

Potřebujeme:
350 g polohrubé mouky
100 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
1 vejce
100 ml mléka
250 g uvařených brambor
Sůl podle chuti
Vejce na potření
Chilli koření na posypání i do těsta

Postup:
Brambory ve slupce nebo oloupané uvařte doměkka. Potřebné množství brambor rozmačkejte nebo rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Chilli koření (ideální je mlýnek s chilli vločkami) můžete přidat i do těsta. Záleží na tom, jak moc máte rádi ostrou chuť. Z těsta vyválejte válečky, ze kterých vytvarujte srdíčka a pevně je spojte ve špičce. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete vejcem. Nakonec posypejte chilli. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 20 minut.

Zvyšte své libido.

Přírodní afrodiziaka se využívala již ve starověku, kdy byla víra v magické nápoje lásky poměrně silná. Až tedy budete lahodný pokrm pro svou drahou polovičku připravovat, u koření dbejte na vysoký obsah vonných silic, které zaručí, že prožijete nezapomenutelný večer plný vášně…

Mezi nejsilnější afrodiziakální koření se řadí:

Skořice
Využívání skořice k léčebným účelům má dlouholetou tradici. Nejenže upravuje chuť k jídlu, usnadňuje krevní objeh a zabraňuje pocení, ale především působí stimulačně a afrodiziakálně. Keltská legenda praví, že nápoj lásky, který vypili Tristan a Isolda, obsahoval právě oblíbenou skořici. Výhodou tohoto koření je, že se dá využít na mnoho způsobů. V kuchyni se používá nejen její kůra, ale i její drcená forma. Je populární součástí moučníků i aromatických nápojů, dá se však přidat i do slaných omáček a do exotických pokrmů.

Vanilka
Poznatky o afrodiziakálních účincích vanilky jsou známé po celém světě. Stimulantem vášně tohoto koření není ani tak jeho chuť, jako jeho sladká vůně. Ne nadarmo se stala součástí mnoha parfémů! Vůně vanilky totiž úzce souvisí s lidskými feromony a způsobuje dráždění genitálního systému. Proto je populárním prostředkem ke zvyšování libida. Vanilka mimo jiné uvolňuje napětí, zlepšuje náladu a stimuluje činnost svalů.

Chilli
Chilli papričky jsou nejen oblíbeným kořením, ale i přírodním afrodiziakem, stimulantem trávení i krevního oběhu. Obsahují látku kapsaicin, která dostává „do varu“ celé tělo, čímž ho efektivně povzbuzuje. Díky prokrvení tak dochází mimo jiné k zvýšené citlivosti pohlavních orgánů, čímž se účinně zvyšuje libido. Muži určitě ocení chilli jako přírodní podpůrný prostředek pro zlepšení potence.

Zázvor
Kromě toho, že se zázvorem vyzrajete na chřipku i nadváhu, můžete ho využít ještě zajímavěji. Zázvor zvyšuje citlivost erotogenních zón a pozitivně působí na krevní oběh. Proto je dobrým přírodním afrodiziakem, které zvyšuje sexuální zdatnost. Zázvor můžete použít pro slané i sladké pokrmy, dodáte jim tak exotický nádech.

Kořeněná horká čokoláda

Ingredience:
150 g hořké čokolády
50 g mléčné čokolády
50 cl mléka
25 cl smetany
1 polévková lžíce kakaa v prášku
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
Špetka skořice, mleté vanilky a zázvoru od Vitany
Na špičku nože chilli

Příprava: Ideální je připravit čokoládový nápoj den předem. Čokoládu nalámejte na kousky a vložte do mísy. Zvlášť v hrnci smíchejte kakao v prášku a kukuřičný škrob se 2 lžícemi studeného mléka. Přidejte koření Vitana, zbývající mléko a smetanu. Postupně zahřívejte. Jakmile se začne směs vařit, nalijte do mísy na čokoládu. Směs šlehejte, až bude hladká a nadýchaná. Nechte vychladnout a ohřejte následující den na mírném ohni.

Elixír touhy

Ingredience:
20 g mletého zázvoru
20 g kořene ženšenu
10 g skořice
Snítka šafránu
1 vanilkový lusk
1 litr tvrdého alkoholu 42 stupňů, například brandy nebo rum

Příprava: Veškeré koření naložte do alkoholu a nechte louhovat po dobu 14 dnů. Po uplynutí této doby přeceďte vzniklý likér. Použijte 1 lžičku do sklenice vody. Výborná chuť zaručena!