Vánoce se kvapem blíží! Vy ale nemusíte být nervózní, máme pro vás několik naprosto snadných receptů na velmi chutné nepečené cukroví. Inu, pusťte se do kouleni!
Kuličky zachrání každou hospodyňku, která spěchá nebo nechce věnovat cukroví příliš času, a přesto by ráda nabídla návštěvám něco domácího.
Náš tip: Pořiďte si malé papírové košíčky. Na stůl vyndavejte vždy jen takové množství cukroví, které předpokládáte, že se sní.
Mandlové kuličky
150 g oloupaných mandlí
100 g marcipánové hmoty
30 g kakaa
30 g moučkového cukru
50 g rozinek
2 lžíce mandlového likéru
2 lžíce hrubě mletých neloupaných mandlí na obalení
1-2 lžíce likéru
Do mísy rozdrobte marcipánovou hmotu, přidejte kakao promíchané s moučkovým cukrem, jemně nasekané rozinky, půlku jemně mletých a půlku hrubě nasekaných oloupaných mandlí a likér. Vypracujte tvárnou hmotu a utvořte z ní kuličky. Do hlubokého talíře dejte likér, kuličky v něm smočte a ještě mokré obalte v mletých mandlích.
Kokosové kuličky s višní
250 g strouhaného kokosu
200 g moučkového cukru
50 g 100% tuku
1 bílek
3 lžíce citronové šťávy
kandované nebo kompotované višně
Cukr s bílkem utřete do pěny. Smíchejte 200 g kokosové moučky s rozehřátým vlažným tukem, přimíchejte cukrovou pěnu a citronovou šťávu. Vypracujte hladkou hmotu a odkrajujte z ní stejně velké kousky. Do každého zabalte višeň (kompotované nechte dobře okapat), utvořte kuličku a obalte ji ve zbylém kokosu. Uložte do ozdobných košíčků.
Čokoládové kuličky s bílou náplní
Tmavá hmota:
100 g strouhané čokolády
80 g moučkového cukru
50 g drcených máslových sušenek
1 bílek
1 lžička rumu
Bílá hmota:
30 g másla
30 g vanilkového cukru
1 lžička 100% tuku
1 lžička rumu
1 lžička drcených máslových sušenek
podrcené máslové sušenky nebo mleté ořechy na obalení
Strouhanou čokoládu smíchejte s rumem a drcenými sušenkami. Moučkový cukr a bílek utřete do pěny a přimíchejte do hmoty. Změklé máslo a změklý tuk utřete s rumem a vanilkovým cukrem a přidejte sušenky. Z bílé hmoty tvořte malinké kuličky, dejte je na tác a uložte na chvíli na mrazák. Ztuhlé je obalujte v tmavé hmotě a nakonec v podrcených sušenkách nebo mletých oříšcích. Uložte je do ozdobných košíčků a do chladu.
Dia kuličky s kávovou příchutí
400 g směsi sušeného ovoce (např. meruňky, jablka, švestky)
1-2 lžíce dia marmelády
2 lžíce jemných ovesných (nebo pohankových) vloček
1 lžíce mleté kávy
1-2 lžíce kakaa
umělé sladidlo podle chuti
dia čokoláda na namáčení
drcené ořechy nebo kokosová moučka na obalení
Sušené ovoce pomelte nebo najemno nasekejte a smíchejte s marmeládou. Kakao smíchejte s kávou a přimíchejte k ovoci. Vločky navlhčete vodou a vmíchejte do hmoty a podle chuti oslaďte umělým sladidlem. Vše důkladně propracujte a vytvořte kuličky. Každou do poloviny namočte do rozehřáté dia čokolády, obalte v drcených ořechách nebo kokosové moučce a uložte do papírových košíčků (obalenou polovinou navrch).
Jáhlové kuličky
1 balíček jáhel
1 čokoláda na vaření
strouhaný kokos na obalení
rum nebo rumová tresť
špetka soli
voda
Jáhly spařte vroucí vodou a pak vařte 10-15 minut v mírně osolené vodě. Z hotové kaše dobře vymačkejte co nejvíce tekutiny. Do horkých jáhel vložte na kousky rozlámanou čokoládu a přidejte rum podle chuti. Po vychladnutí tvořte z hmoty kuličky a každou obalte v kokosu.
Tatrankové koule
3 tatranky
125 g tuku Hera
125 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce pražených mletých lískových oříšků
120 g čokoládové polevy na obalení
Tatranky rozlámeme na menší kousky, nasypeme je do nožového mixéru a rozmixujeme je na jemnou drť, kterou nasypeme do mísy. Přidáme rozpuštěný tuk, cukr, oříšky a rum. Vše důkladně promícháme a hmotu necháme ztuhnout v chladu. Ze ztuhlé hmoty oddělujeme malé kousky a v dlaních z nich utvoříme kuličky, které necháme oschnout. Čokoládovou polevu rozpustíme, vždy část nalijeme do malé misky, kuličky v ní jednu po druhé krouživými pohyby ze všech stran obalíme a necháme dobře ztuhnout.