V dětství nám většinou rodiče říkali, abychom se věnovali učení, že to pak v životě daleko dotáhneme. V současné době se ale čím dál častěji hovoří o tom, že jedním ze základů pro pocit štěstí v životě nejsou pouze nabyté znalosti, ale také schopnost zvládat své emoce a umět s nimi pracovat. A čím dříve se tuto dovednost naučíme, tím lépe pro nás. Ideální je, pokud se to učíme už v dětství.

Emoce jsou součástí našeho života, ať chceme nebo ne, a podle našeho založení nás ovládají více či méně. Všichni dobře víme, jaký je svět viděný šťastným pohledem, kdy nám vše jde od ruky a proplouváme dnem s lehkostí chmýří pampelišky. A také dobře víme, jak špatná nálada dokáže očernit sebehezčí chvíle. Zjednodušeně jsou emoce vnitřní popudy k jednání, jsou zdrojem naší vnitřní energie. Ten, kdo se jich nebojí, rozumí jim a umí s nimi pracovat, je v obrovské výhodě. Umí se lépe vyrovnávat s překážkami nebo třeba lépe vychází s lidmi, protože rozumí jejich emocím. Pro pocit životního štěstí a spokojenosti je velká dávka emoční inteligence nezbytná.

To mně nenaučili, co s tím?

Dobrá zpráva je, že emoční inteligence se dá na rozdíl od IQ rozvíjet. Můžete třeba začít s tím, že budete (sami i s dětmi) emoce pojmenovávat, uvědomovat si je. Zkoušejte to jak v příjemných, tak i v nepříjemných situacích. Pro podporování pozitivních emocí je například dobré na každém dni najít jeden hezký zážitek nebo prožitek, který se vám stal, a zaznamenat si ho. V situaci, ve které nám není dobře, je vhodné, abyste se zkusili soustředit na své pocity a řekli si, jak se cítíte. Zajímavé a kreativní postupy pro práci s emoční inteligencí najdete v kompletu Ferda a jeho mouchy a volném pokračování Ferda v tom zase lítá. Rozvíjet dětské emoce můžete formou blízkou dětem prostřednictvím příběhů, otázek a dalších aktivit nebo her. Najdete zde také návody, na co se dětí ptát a jak příběhy převést do každodenních životních situací.

Tip: Pokud hledáte smysluplný dárek, který kromě zábavy děti také zdokonaluje v různých dovednostech, podívejte na web www.hrackyvzdelavacky.cz. Na webu najdete nabídku her a hraček, které děti posouvají, zejména v měkkých dovednostech. Výběr her si na webu můžete filtrovat podle věku či jemnějším filtrem podle dovedností, ve kterých děti získávají kompetence.