Sladké a zdravé?

S nepečeným cukrovím už se nemusíte držet zpátky a počítat, kolik kousků vám ještě zbývá. Neobsahuje mouku a většinou ani mléčné výrobky, které způsobují bolesti břicha a nadýmání. Základem jsou zdravé tuky z ořechů, barvu dodávají suroviny, které běžně nepoužíváte. Kuličky z datlí, kokosu nebo brusinek a malin už nikoho nepřekvapí. Cukrovím z červené řepy, mrkve, avokáda nebo dýně ale můžete rodinné příslušníky příjemně překvapit. Po prvním soustu budou marně přemýšlet, co za ingredience se v malých sladkostech skrývá.

Stop cukru

Nepečené cukroví není moc velký kamarád s rafinovaným cukrem. Mnohem lépe se hodí zdravější varianty jako med, stévie, erytritol nebo kokosový cukr. Díky tomu snížíte cukroví jeho glykemický index, ale ani přes nižší sladivost nepřijdete o lahodnou chuť. Jen více více vynikne přidané ovoce.

Tři rychlovky

Dýňové kuličky

Suroviny: 10 sušených datlí, 3/4 hrnku dýňového pyré, 1 hrnek vlašských ořechů, 1/2 hrnku strouhaného kokosu, 1/2 lžičky zázvoru, špetka skořice, sůl a vanilkový extrakt

Postup: Datle namočte, nechte 2 hodiny odpočívat a pak rozmixujte na pastu. Přidejte pyré, na mouku namleté ořechy, kokos, zázvor, skořici, sůl a vanilku podle chuti. Promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a vytvořily hutné a pevné těsto. Pokud se drobí, přidejte po troškách vlažnou vodu nebo rozpuštěný kokosový olej. Pokud těsto lepí, přidejte namleté ořechy. Tvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu a nechte odpočívat v lednici.

Avokádové kuličky

Suroviny: 3 velká avokáda, 3 lžíce javorového sirupu nebo medu, 1/2 hrnku kakaa, 1/4 hrnku strouhaného kokosu, 1/4 hrnku oříškového másla, 1/4 hrnku pistácií, 3 lžíce kokosového oleje, špetka soli a vanilkový extrakt

Postup: Avokádo rozmixujte na pastu, přidejte sladidlo, kakao, kokos, máslo a sůl s extraktem. Dobře promíchejte a vytvořte hutné těsto. Přidejte kokosový olej a dejte na hodinu chladit. Těsto bude hutné, nebude se lepit ani drobit. Malé kuličky obalujte v nadrcených pistáciích a vraťte zpátky do lednice, kde vydrží i týden.

Řepové kuličky

Suroviny: 1/4 hrnku řepového pyré, 1 hrnek sušených datlí nebo pasty z nich, 1/4 hrnku čerstvého špenátu, 1 hrnek mandlové mouky, 1/3 hrnku kokosového cukru, 1 hrnek stouhaného kokosu, 3 lžíce chia semínek

Postup: 2 hodiny namočené datle smíchejte s řepovým pyré a nadrobno nasekaným špenátem. Přidejte mandlovou mouku, kokosový cukr, chia semínka a polovinu strouhaného kokosu. Vypracujte tuhé těsto a tvořte stejně velké kuličky. Nakonec je obalte ve zbytku kokosu a uložte do chladna.