Zaměřeno na okna

Záclony jsou společně s orchidejemi ozdobou každého okna. Bohužel jim může kuřácká domácnost, blízkost kuchyně a stáří hodně uškodit. Chytnou šedavý nebo zažloutlý odstín. Nezoufejte, doma máte hned několik osvědčených pomocníků, kteří nezruinují vaši peněženku a odvedou lepší práci než předražené prostředky na bělení.

Jedlá soda

Všehospásná jedlá soda má v domácnosti široké využití. Můžete s ní zbavit ovoce a zeleninu pesticidů, odstranit nepříjemný zápach v ledničce, vyčistit si zuby, bez potíží vyndat zaseknutou třísku nebo odstranit po dni na koupališti z vlasů chlor. Smíchejte dvě lžičky jedlé sody s přiměřeným množstvím vody a záclony do roztoku na několik hodin namočte. Schází-li vám čas nebo prostor, přisypte špetku přímo do pracího prášku a vyperte na doporučený program pro záclony. Výsledek se dostaví v obou případech.

Citron

Lepší než čistě citronový roztok z vody a šťávy je jemná kašička, kterou vemnete přímo do záclon. Tahle kombinace má při bělení největší efekt. Stejně dobře si agresivní látky z ovoce poradí se zažloutlým oblečením v podpaží nebo skvrnami od trávy a šmíru.

Ocet

Ideální druh pro šetrné vybělení záclon představuje vinný ocet, ale nic se nestane, použijete-li lihovou (kvasnou) klasiku. Dva litry vlažné vody a pět lžic octa dobře promíchejte a nechte záclony přes noc máčet. Druhý den vyperte podle pokynů na štítku, abyste je zbavili štiplavé vůně.

Vaječné skořápky

Vaječné skořápky se jako pomocníci v domácnosti projevují stále víc. Do látkového pytlíčku, který je nepustí ven, nadrťte škořápky ze tří vajec a přidejte plátky z půlky citronu. Nechte sáček pracovat přímo v bubnu pračky.

Kypřicí prášek

Prášek do pečiva funguje jako skromnější bratr jedlé sody. Účinky má téměř stejné, ale je neprávem opomíjený. Roztok ale budete muset připravit silnější, abyste dosáhly očekávaného efektu.