Česká republika patří k zemím s nejvyšší proočkovaností. Přibývá sice jedinců, kteří vakcinace odmítají a pochybují nad jejich zdravotním přínosem, ale zákonné omezení žene dospělé i děti do ordinací. V případě epidemií se ve velkém nakupují podpůrné doplňky stravy, multivitamíny a zdravotnické potřeby v čele s rouškami.

Slintavka a kulhavka

Jedny z nejvíce nakažlivých nemocí vyvolaly po celém světě hysterii a prudce klesla spotřeba masa i mléčných výrobků. Kvůli rychlému a velice snadnému přenosu se šíří rychlostí světla a jen těžko se zastavují. V bezpečí nejsou ani zvířata během inkubační doby, protože vylučují infikovaný sekret minimálně 3 dny před prvními projevy nemoci. Je třeba dbát na dostatečnou pasterizaci, UHT ohřev a pokles pH. Projevuje se horečkou, puchýři a afty v ústech. Člověk sice onemocnění jen výjimečně, ale mezi zvířaty je přenos téměř stoprocentní.

Ptačí chřipka

Virus H5N1 se stal jedním ze strašáků nového tisíciletí. Ptačí mor je znám už stovky let a šíří se velice rychle. V omezené míře může být přenosný i na člověka a v drtivé většině případů končí smrtí. Vždy je nutné zbavit se zdroje nákazy a hlavního ohniska. V Česku se tak stalo několikrát. Poslední výskyt ptačí chřipky u nás byl potvrzen v polovině ledna 2020 v obci Štěpánov nad Svratkou.

SARS

SARS je vážné onemocnění a provází ho respirační potíže. Zdroj pocházel z čínské provincie Kuang-Tung a zemřelo téměř 800 lidí, v Česku nebyl diagnostikován. Projevuje se suchým kašlem, horečkou, únavou a úpornými bolestmi hlavy. Léčba se soustředí na zmírnění horečky. Léky zabraňující replikaci viru existují, ale nebyly prozatím schváleny pro použití na lidech.

Koronavir

Poslední týden otřásá světem rychle postupující epidemie koronavirem 2019-nCoV. Léčba neexistuje, je možné nasadit jen podpůrná antivirotika. Po příznacích, které se nápadně podobají obyčejné chřipce a provází je zvýšená teplota, bolesti hlavy, dušnost a kašel, je nutné podstoupit test nukleových kyselin. K první infikaci došlo v čínském Wu-Chanu kontaktem mezi člověkem a zvířetem (pravděpodobně z hadů nebo během nákupu na rybím trhu) a vir je přenosný i mezi lidmi. Do těla se dostává skrz sliznice, je proto nutné dbát na zvýšenou hygienu a vyhýbat se kontaktu s očima, nosem, rty. Ruce si myjte teplou vodou a desinfekčním prostředkem na alkoholové bázi nejméně po dobu dvaceti sekund.

Víc prozatím udělat nemůžete. Dbejte doporučení lékařů a nepropadejte panice. Nákaza se sice šíří, ale napadá primárně starší lidi a dospělé s oslabenou imunitou.