Těhotenství bývá obvykle chtěným a toužebně očekávaným stavem, nicméně v některých případech může naopak představovat situaci, která dané ženě značně komplikuje život. V obou případech pak tyto dámy sahají po testech, které „jiný strav“ buď vyvrátí, nebo naopak potvrdí.
Zatímco testy dostupné v lékárnách zkoumají moč, testy u gynekologa prověřují krev – tyto testy se obvykle považují za přesnější. Oba typy testů sledují hladinu „těhotenského“ hormonu (hCG) v organismu. Ten je v časných fázích těhotenství uvolňován vznikající placentou a jeho přítomnost je považována za nespornou známku těhotenství. HCG lze v krvi zaznamenat zhruba od 7. až 11. dne po oplodnění, jeho hladina v krvi i v moči poté skokově stoupá každým dnem. Zhruba v 10. až 12. týdnu dosáhne vrcholu. V druhém trimestru pak jeho hladina poklesne a stabilizuje se.

Test z krve: Sázka na jistotu
Dle odborníků jsou o něco přesnější krevní testy než domácí testování moči. Krevní testy provádí obvykle gynekolog. V současné době lze ale krevní testy zakoupit také v lékárně, domácí testování však vyžaduje jistou míru odvahy, neboť je nutné se píchnout do prstu a vytlačit pár kapek krve. Těhotenství jde takto detekovat už přibližně od 7. dne po oplodnění. Krevní testy dokáží zachytit i velmi nízkou koncentraci hCG v krvi. A pozor, pokud se jedná o vícečetné těhotenství, budou koncentrace „těhotenského hormonu“ od začátku těhotenství vyšší.
Test z moči: Jsou stále citlivější!
Testy z moči, které lze v lékárnách naprosto běžně zakoupit již mnoho let a v mnoha variantách (testovací tyčinky, pásky, kapátko a miska, speciální sterilní nádobka apod.) jsou stále citlivější a svou spolehlivostí takřka dotahují krevní testy. „Testy, u kterých je barevně zvýrazněna citlivost, patří k nejcitlivějším a nejpřesnějším. V některých případech ani jejich nízká cena není překážkou.“ uvádí kupříkladu lékárnice Marta Křížková. A které testy z moči jsou nejméně průkazné? „Testy uvádějící citlivost 10 mIU/ml patří kvalitativně k horším, slibují schopnost stanovit přítomnost HCG již 5. den od početí, což není fyziologicky možné.“ tvrdí lékárnice.
Spolehlivost těhotenských testů prověřovala před dvěma lety také Česká obchodní inspekce, výsledky testu jsou volně dostupné zde:
Ultrazvuk? Nezbytnost!
Potvrzení těhotenství pomocí ultrazvuku je důležité mnohem více, než tušíte! Oba typy uvedených testů sice těhotenství s velkou mírou pravděpodobnosti potvrdí, avšak pochopitelně nepoznají, zda se oplodněné vajíčko uhnízdilo na tom správném místě. V případě, že svou cestu zakončilo ve vejcovodu či jinde mimo dutinu děložní, jedná se o velmi nebezpečné mimoděložní těhotenství, které bohužel nemá jiné řešení než chirurgické ukončení. Tento aspekt by měly brát v potaz zejména ženy, které již mimoděložní těhotenství prodělaly a domácí test aktuálně potvrdil, že jsou opět těhotné.

Známky gravidity jsou na ultrazvuku patrné přibližně okolo 6. týdne těhotenství. Zkušený gynekolog ženu podrobí nejen ultrazvukovému vyšetření, ale také vyšetření pohmatem – zvětšující se děloha napoví mnohé…
Spolehlivost testů: Mohou být falešně pozitivní či negativní?
Bohužel ano, i když pravděpodobnost není příliš vysoká. Falešně negativní výsledek může zapříčinit příliš zředěná moč nebo krev, i proto je výhodnější provést test z první ranní moči. Viníkem mohou být i některá onemocnění či hormonální poruchy. Falešně negativní výsledky může zavinit i užívání některých léků (diuretika, antihistaminika atd.). Klamná negativita je dle odborníků častější než pozitivita. Ta bývá zapříčiněna některými vzácnými onemocněními, ve výjimečných případech i cystami na vaječnících a pochopitelně též léčivy, které obsahují hCG (např. Pregnyl, Ovitrelle).
Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!