1.
Slavná česká dvojčata

Divadlo: Bratři Formanové
Pokud sledujete dění ve světě umění a múzy Thálie, určitě vaší pozornosti neunikla jména slavných dvojčat: Petr a Matěj Formanovi (narozeni 1964). Kořeny mají sice v Čechách, ale jsou známí po celé Evropě jako umělci, kteří své umění předvádějí na své divadelní lodi Tajemství. Nejznámější inscenace, Nachové plachty, se těší velké oblibě diváků i ve Francii anebo v Itálii a vyšla i na DVD. Bratry Formanovy můžete znát i z televize – jako malí se totiž objevili v komedii o rodině Homolkových nebo ve slavném seriálu Taková normální rodinka.

Sport: Bratři Doškové
Vypadají jako jeden, nosí stejný účes, ale i totožně hrají fotbal. Tomáš a Lukáš Doškové (narozeni 1978) – to jsou dvojčata, která zná každý, kdo se orientuje ve světě sportu – a zvlášť, pokud fandí Slavii nebo Zbrojovce. Od dětství je totiž chytil fotbal, a to natolik, že spolu trénovali, hráli a byli dlouhou dobu i ve stejných klubech. Holt dvojčata se nezapřou.

Politika: Bratři Svobodové
Bývalého předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu zná asi každý, i ten, koho politika příliš nebere. Věděla jste ale, že má i bratra? Jeho jednovaječné dvojče Josef, s nímž spatřil světlo světa v roce 1956, navíc jakoby mu z oka vypadl.

Showbyznys: Sestry Bartošovy
Zpěvačku Ivetu Bartošovou není možné přehlédnout, a to ani tehdy, pokud naší pop music příliš neholdujete. Již delší dobu totiž úspěšně plní titulní strany novin a časopisů. Co ale možná nevíte, je, že má sestru, a dokonce dvojče. Iveta s Ivanou (narozeny 1966) si ale nejsou podobné jako vejce vejci a navíc spolu nemají ani ideální vztahy. Ivana, mimochodem také skvělá zpěvačka, nyní žije s rodinou ve Švýcarsku.

2.
Slavná světová dvojčata

Showbyznys: Sestry Olsenovy
Sestry Ashley a Mary-Kate Olsenovy jsou nejen slavné, ale i velmi bohaté. Dokonce až natolik, že patří mezi nejbohatší dvojčata na světě. Věnují se totiž nejen herectví či modelingu, ale i podnikání. Založily si například firmu, kde začaly prodávat i ložnice. Ty pochopitelně samy navrhují, a tak o zákazníky nemají nouzi.

Politika: Bratři Kaczyńští
Bratři Lech a Jaroslav Kaczyńští patří nepochybně mezi nejslavnější dvojčata v oblasti světové politiky. Či spíše patřili – do té doby, než polského prezidenta Lecha postihla tragická letecká nehoda. I tak se tato dvojice jen tak z paměti lidí nevymaže, a to nejen Poláků…

KAFE.cz zjistilo:

Co nevíte o dvojčatech

  • Podle statistik se u nás rodí nejvíce dvojčat ženám ve věku 28 až 33 let. S vyšším věkem výskyt slábne.
  • Až tři čtvrtiny dvojčat se rodí v manželství, na rozdíl od jednotlivě narozených dětí – u nich jsou to jen dvě třetiny.
  • V České republice připadá jeden porod dvojčat zhruba na 48. porod. Ještě více dvojčat se rodí v USA, tam je to asi každý 30. porod! Naopak ve Velké Británii se dvojčata rodí při každém 66. porodu.