Zamilovaný cheesecake

Co budete potřebovat: na červené těsto: 185 g změklého másla, 155 g cukru, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 0,3 lžičky jedlé sody, 130 ml podmáslí, 1,5 lžic červeného gelového potravinářského barviva; na cheesecake: 200 g čokoládových sušenek, 80 g rozpuštěného másla, 2 lžíce horké vody, 1 lžíce práškové želatiny, 500 g krémového sýru (např. Lučina nebo Philadelphia), 250 ml smetany na šlehání, 155 g cukru, 150 g bílé čokolády; na polevu: 200 g tmavé čokolády, 130 ml smetany na šlehání; na pusinky: 155 g cukru, 2 lžíce vody, 2 bílky, špetku soli

Postup:

1. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do světlého krému. Zašleháme do něj jedno po druhém vejce, pak vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva, kakao, sodu a podmáslí a nakonec přimícháme červenou barvu.

2. Těsto rozetřeme na plech o rozměrech 20 x 30 cm vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 12 – 15 minut. Upečený plát necháme vychladnout a pak z něj vykrojíme formičkou 11 srdíček o průměru asi 7 cm.

3. Čokoládové sušenky rozsekáme v robotu, přidáme máslo a vypracujeme kompaktní hmotu. Obdélníkovou formu o rozměrech přibližně 7,5 x 23,5 cm vymažeme máslem, vyložíme papírem na pečení a na dno upěchujeme připravenou hmotu. Zakryjeme ji potravinářskou fólií a uložíme do chladničky.

4. Mezitím do kovové misky nalijeme dvě lžíce horké vody, posypeme ji želatinou, misku postavíme do kastrůlku s vroucí vodou a zahříváme, až se želatina rozpustí. V míse vyšleháme sýr, šlehačku (obojí musí mít pokojovou teplotu) a cukr, přišleháme rozpuštěnou bílou čokoládu a nakonec po částech rozpuštěnou želatinu.

5. Polovinu sýrové hmoty rozetřeme do formy a v řadě za sebou po celé délce formy do ní zapíchneme srdíčka (skládáme je těsně za sebou). Formu opatrně doplníme zbylou sýrovou směsí tak, aby byla všechna srdíčka zakrytá, formou opatrně poklepeme o podložku, abychom hmotu zbavili vzduchových bublin, a uložíme ji na 6 hodin do chladničky.

6. Tmavou čokoládu na polevu nasekáme nadrobno, zalijeme ji horkou smetanou a mícháme, dokud se nerozpustí a nevznikne hladká poleva.

7. Na pusinky zahřejeme v kastrůlku na mírném ohni za stálého míchání cukr s vodou, až se cukr rozpustí. Pak zvýšíme teplotu a vaříme bez míchání asi 3 – 4 minuty, dokud cukrový rozvar nedosáhne teploty 115 °C (pokud do rozvaru ponoříme drátěné očko a foukneme do něj, měly by se tvořit bubliny jako u bublifuku).

8. Mezitím ušleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh. Tenkým praménkem do něj za stálého šlehání přiléváme horký cukrový rozvar a dále šleháme, až je sníh studený, lesklý a tvoří špičky. Nakonec do něj zlehka vmícháme lžíci připravené čokoládové polevy.

9. Ztuhlý cheesecake opatrně vyjmeme z formy, potřeme ho zbývající čokoládovou polevou a ozdobíme ho pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou sněhovými pusinkami, které případně ještě lehce posypeme kakaem.

Tip Kafe.cz:

  • Jestli neradi používáte potravinářské barvy, klidně si těsto obarvěte kakaem. I s hnědými hvězdami vypadá cheesecake úžasně. Rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do sněhové hmoty opravdu velmi zlehka. Stačí hmotu 3 – 4x podebrat lžící. Čokoláda by měla vytvořit jen lehké mramorování a ne sníh zcela obarvit. Bílá čokoláda je citlivější než tmavá a snadno se přehřeje - zhoustne a vytvoří nevzhledné cucky. Proto ji rozpouštějte pomalu. Nechte misku s čokoládou nad hrncem s horkou vodou jen tak dlouho, než se část čokolády rozpustí. Pak misku sundejte a čokoládu míchejte, dokud se i zbytek nerozpustí.

Pusinková divoká srdíčka

Co budete potřebovat: na srdce: 2 bílky, 100 g cukru; kromě toho: 200 g jahod, 2 lžíce jahodového likéru, 2 lžíce moučkového cukru, 130 ml smetany na šlehání, 0,5 lžičky vanilkového extraktu, čokoládové hoblinky

Postup:

1. Bílky ušleháme v míse elektrickým šlehačem do pěny. Postupně po lžících přidáváme krystalový cukr a vyšleháme hustý a lesklý sníh.

2. Na rub papíru na pečení si nakreslíme tužkou šest srdíček vysokých 10 cm a širokých 9 cm, papír otočíme a položíme na plech. Sníh naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou o průměru 1 cm. Na pečicí papír naneseme nejprve obrys srdíček, pak hmotu naneseme do středu srdíček a špachtlí ji rozetřeme až k okrajům. Srdíčka vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C a pečeme 40 minut.

3. Mezitím jahody nakrájíme na plátky, smícháme je v misce s jahodovým likérem a lžící moučkového cukru a necháme 30 minut stát.

4. Smetanu ušleháme s vanilkovým extraktem dotuha a potřeme jí jednu stranu každého srdíčka. Na tři srdíčka rozdělíme jahodovou směs a zakryjeme je zbylými srdíčky (šlehačkovou stranou dolů).

5. Nakonec srdíčka dozdobíme zbylými jahodami a hoblinkami čokolády a poprášíme je zbylým moučkovým cukrem.

Jogurtová srdíčka s ovocem

Co budete potřebovat: 1 světlý piškotový korpus, 700 g drobného ovoce, 500 g tmavě růžové marcipánové hmoty, 400 g hustého bílého jogurtu, 150 g cukru, 150 g smetany na šlehání, 100 g měkkého tvarohu, 8 plátků želatiny, moučkový cukr

Postup:

1. Z ovoce oddělíme čtvrtinu (hezčí kousky na ozdobení) a zbylé tři čtvrtiny ovoce rozmačkáme s 50 g cukru. Želatinu namočíme asi na 5 minut do studené vody, necháme ji změknout a pak pomalu zahřejeme, až se zcela rozpustí (nesmíme ji vařit). Jogurt důkladně rozmícháme s tvarohem a zbylým cukrem. Rozpuštěnou želatinu promícháme nejprve s malou částí jogurtové hmoty a pak ji vmícháme do zbylé jogurtové hmoty, do které na závěr vmícháme rozmačkané oslazené ovoce.

2. Marcipánovou hmotu rozválíme na válu poprášeném moučkovým cukrem na plát, do kterého můžeme ještě pomocí formiček obtisknout ozdobné ornamenty. Pak plát nakrájíme na širší pruhy a vyložíme jimi strany formiček ve tvaru srdíček. Z piškotového korpusu vykrojíme srdíčka o stejné velikosti, jako jsou formičky, a vmáčkneme je na dno formiček. Doplníme je připravenou ovocnou hmotou a necháme v chladu ztuhnout.

3. Smetanu ušleháme dotuha (můžeme použít ztužovač šlehačky, aby lépe držela) a naplníme ji do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Ztuhlé dortíky opatrně vyjmeme z formiček, ozdobně na ně nastříkáme šlehačku a dozdobíme je zbylou třetinou ovoce. Recept na dortový korpus najdete zde.

Tip Kafe.cz:

  • Pokud neseženete růžový marcipán, použijte bílý a obarvěte ho. Červenou potravinářskou barvu v prášku rozmíchejte v trošce vody a směs dobře propracujte s marcipánem.

Jahodový sacher

Co budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 150 g másla, 150 g hořké čokolády, 100 g moučkového cukru, 8 vajec, 50 g cukru, 4 lžíce jahodové marmelády; na ozdobení: 200 g jahod, 1 balení červeného dortového želé, čerstvé lístky máty

Postup:

1. V míse utřeme měkké máslo s moučkovým cukrem na hladký krém, přidáme žloutky a vše utřeme (nejlépe pomocí elektrického šlehače) do husté bílé pěny. Nastrouhanou čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni, za stálého míchání ji mírně ochladíme a pozvolna zašleháme do vaječné pěny. Vmícháme mouku a na závěr ručně zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a krupicového cukru. Těsto naplníme do dortové formy o průměru asi 25 cm, jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení, a v troubě vyhřáté na 170 - 180 °C pečeme asi 60 minut.

2. Upečený prochladlý korpus vyjmeme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout. Pak ho podélně rozkrojíme na tři pláty, potřeme je rozehřátou marmeládou a opět spojíme k sobě. Korpus potřeme marmeládou na povrchu i ze stran a uložíme na 1 – 2 dny do chladničky.

3. Pak dort poklademe jahodami nakrájenými na plátky, zalijeme želé připraveným podle návodu na obalu a po ztuhnutí ozdobíme lístky máty.

Tip Kafe.cz:

  • Dort podávejte s pořádnou porcí šlehačky a samozřejmě dobrou kávou.