Palačinky po francouzsku
Co budete potřebovat:
500 ml mléka
asi 3 lžíce vody
4 vejce
špetka soli
asi 1 lžíce cukru (nebo více podle chuti)
4 lžíce oleje
8 lžic (vrchovatých) polohrubé mouky
8 lžic (vrchovatých) hladké mouky, olej na smažení
Náplň:
nugeta nebo nuttela
hrst nasekaných oříšků (vlašských, lískových apod.)
smetana ke šlehání a čokoláda na ozdobu
Postup:
- Mléko smíchejte s vodou a rozšlehejte v něm vejce.
- Přidejte špetku soli, cukr, olej a postupně zašlehávejte prosetou mouku, aby se netvořily hrudky.
- Těsto nechte několik minut odstát a potom ho zase dobře promíchejte, aby mělo konzistenci jemného krému (podle potřeby zřeďte ještě trochou mléka).
- Pánev potřete olejem a nechte ho rozehřát. Naběračkou vždy nalijte na pánev část těsta a rozetřete až ke krajům.
- Opečte palačinky z obou stran, přendejte na talíř a potřete nugetou nebo nutellou a posypte nasekanými oříšky.
- Palačinky srolujte do ruliček nebo složte do trojúhelníčků. Ozdobte šlehačkou a hoblinkami čokolády.
Tip kafe.cz:
Palačinky můžete také naplnit čerstvými jahodami rozmačkanými s cukrem a šlehačku přelít javorovým sirupem.
Palačinky s čokoládovou pěnou
Co budete potřebovat:
250 g hladké mouky
5 dl mléka
2 vejce
špetka soli
olej na smažení
nastrouhaná čokoláda na ozdobení
Náplň:
100 g nastrouhané čokolády
5 dl mléka
1 čokoládový pudink v prášku
50 g cukru (podle chuti i více)
2 dl smetany ke šlehání
Postup:
- Nejdříve připravíme těsto na palačinky. V míse rozmícháme mléko s vejci, přidáme špetku soli a mouku a umícháme hladké těsto (je-li moc řídké, přidáme mouky trochu více).
- Připravené těsto necháme 20 minut odpočinout a mezitím připravíme náplň.
- Mléko rozmícháme s pudinkovým práškem a cukrem, za stálého míchání přivedeme k varu a odstavíme z ohně.
- Do ještě horkého pudinku vmícháme nastrouhanou čokoládu a po zchladnutí smetanu.
- Z připraveného těsta upečeme na pánvi lehce vymazané olejem tenké palačinky.
- Na každou nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s rovnou trubičkou trochu náplně, stočíme ji do ruličky a podáváme ozdobené nastrouhanou čokoládou, můžeme přidat i ovoce.
Zapečené palačinky
Co budete potřebovat:
120 g hladké mouky
2 vejce
2,5 dl mléka
1 lžička rozpuštěného másla
špetka soli
olej a máslo na vymazání pánve a formy
moučkový cukr na posypání
Náplň:
300 g čerstvých nebo mražených ostružin
250 g měkkého tvarohu
2 vejce
2 lžíce cukru
Zálivka:
1 dl zakysané smetany
1 vejce
1 lžíce cukru
Postup:
- V míse vymícháme dohladka polovinu mléka s vejci, moukou, solí a rozpuštěným máslem, postupně zašleháme zbylé mléko a z těsta upečeme na vymazané pánvi palačinky.
- V misce rozmícháme měkký tvaroh s cukrem, přidáme vejce a dobře vše rozmícháme.
- Zapékací formu vytřeme máslem, položíme do ní jednu palačinku a nalijeme na ni část tvarohové náplně.
- Na tvarohovou náplň rozložíme část ostružin a protilehlé okraje palačinky přehneme přes náplň.
- Palačinku opatrně stočíme a přimáčkneme k okraji formy. Stejným způsobem naplníme a stočíme i ostatní palačinky a každou vždy přimáčkneme k předchozí palačince.
- Palačinky zalijeme smetanou rozmíchanou s vejcem a cukrem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 30 minut. Před podáváním palačinky pocukrujeme.
#clanek|3521782|3521778#
Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!