88 % žen před svátky uklízí

  • 97 % z nich uklízí sama, případně s pomocí rodiny.
  • Jen minimum českých domácností si najímá úklidovou firmu.
  • Zhruba půl procenta Čechů a Češek řeší uklízení tak, že Vánoce tráví mimo republiku.

ÚKLIDOVÉ FÍGLE

Vodní kámen odstraní ocet a coca-cola

Na odstranění vodního kamene a skvrn na keramických obkladech v kuchyni a koupelně nemusíte kupovat drahé prostředky, zvládne to výborně i obyčejný ocet. Ocet vám rovněž dopomůže k čistě bílé toaletní míse. Stačí do ní vždy večer nalít ocet a nechat ho do rána nespláchnutý.

Tip KAFE.cz: Naše čtenářky doporučují nalít do záchodové mísy plechovku coca-coly. A nechat ji hodinu působit.

Nejlepší čistidlo? Chléb!

Za plýtvání chlebem by nás babičky nejspíš pořádně vypeskovaly. Jenže někdy právě tohle pečivo může zachránit nejeden malér v domácnosti. Třeba když se nějakému nešikovi podaří rozlít červené víno. Na takové skvrny nenajdete téměř nic lepšího. Chléb výborně funguje i na skvrny na malbě na zdech.

Mrazničku odmrazí vysavač

I když jsou dnes moderní mrazničky z výroby vybavené automatickým odmrazováním, řada z nás má doma přístroje, které bohužel nelze přebytečného ledu zbavit zrovna snadno. A přitom se stačí vyzbrojit obyčejným vysavačem a pustit do práce. Z vysavače vyjmeme sáček, odmontujeme hadici a přístroj přidržíme přímo u mrazáku. Vzduch, který do mrazáku proudí, dokáže čtyřicetilitrový mrazák spolehlivě odmrazit během pěti minut. A vůbec nevadí, že vzduch proudící z vysavače není horký. Nerozhoduje totiž teplota vzduchu, ale množství.

Kouzlení s obyčejným čajem

Milujete dobrý čaj? A tušíte, že vás nemusí potěšit jen svou chutí? Vývar z čaje totiž naše babičky používaly k oživení barvy záclon nebo praní černých krajek. A když si čajem polijete například tričko? Pak stačí skvrnu navlhčit vodou, posypat solí a po chvilce vyprat. Po skvrně nebude ani památky.

Jak na špinavou mikrovlnku

Mikrovlnnou troubu nejrychleji vyčistíte tak, že do ní dáte hrst mokrých papírových utěrek a necháte ji pět minut běžet na plný výkon. Pára v troubě špínu změkčí. A když utěrky vychladnou, vyčistíte s nimi vnitřek trouby.

KUCHAŘSKÉ FÍGLE

Aby štědrovečerní kapr nepáchl

Vadí vám nepříjemný zápach kapra? Odstraníte ho tak, že rybu důkladně zvenku i zevnitř omyjete v silném solném roztoku, pokapete citronem a necháte v chladnu uležet. Nepříjemný »odér« při smažení kapra pak vyřešíte tím, že do oleje vložíte plátky brambor.

Křupavé a šťavnaté řízky

Ne každá rodina večeří kapra, někdo prostě preferuje osvědčené chutné řízky. Pokud chcete, aby byly opravdu křupavé a šťavnaté, naskládejte je už usmažené do pekáčku, na každý položte kousek másla a na několik minut dejte »zapéct« do rozehřáté trouby.

Máte strach z kostí?

Kostí ve filetu se zbavíte tím, že maso prořežete hustými řezy nožem s vysokým ostřím až těsně ke kůži. Čím hustší nářezy uděláte, tím lépe. Kosti zkrátíte na dva, tři milimetry dlouhé kousky, které pak už v ústech ani nerozeznáte a snadno je bez rizika polknete.

Připálila se vám omáčka?

Nepanikařte! Nejdříve vše, co je poživatelné, přelijte do jiného hrnce. Přidejte čistou korkovou zátku či krajíc chleba a povařte. Obojí na sebe naváže příchuť spáleniny. Před servírováním nezapomeňte zátku vyndat!

Aby byl koláč či buchta nadýchanější

Koláč či buchta bude po upečení nadýchanější, když do těsta těsně předtím, než je nalijete do formy či na plech, vmícháte tři lžičky horké vody. Pamatujte však na to, že troubu nesmíte pak během pečení minimálně dvacet minut otevírat.