Diskutujte: Jaká plavecká pomůcka se osvědčila u dětí vám?

Mohlo by vás také zajímat: Na návštěvu za miminkem: Koupit chrastítko, nebo plyšáka? nebo 13 knih pro vaši 13letou dceru

Mezi nejznámější doplňky, které zvyšují bezpečnost malých dětí u vody, patří bezpochyby plovací kruh a rukávky. Podle odborníků ale rozhodně nepatří k nejideálnějším variantám, kterými byste k bazénu měla svou malou ratolest vybavit. Navíc musíte počítat s tím, že s kruhem ani s rukávky se dítě plavat nenaučí.

Plovací kruh

Snad nejčastější pomůckou, kterou rodiče volí pro své děti k bazénu či k moři, je plovací kruh. Jenže podle odborníků rozhodně není nejbezpečnější. Pokud má příliš velký otvor, dítě jím snadno propadne, naopak z malého se nemůže dostat ven v případě, že by se překlopilo. Ještě hůře jsou na tom kruhy s otvory pro nohy. I když si většina rodičů myslí, že jsou s nimi jejich potomci v bezpečí, v případě, že se ve vodě převrhnou, nemají žádnou šanci se z nich dostat, zůstanou hlavou pod hlavou a mohou se rychle utopit.

Rada KAFE.cz:

Pokud zvolíte kruh, vždy musí být dítě pod bezprostředním dozorem rodičů. Volte také správnou velikost kruhu dle velikosti a věku dítěte.

KAFE.cz zjistilo:

V kruhu se dítě nikdy nenaučí správnou plaveckou techniku, protože v něm buď visí, nebo vyklouzne dopředu a ještě více zabere rukama.

Rukávky (křidýlka)

Spíše než kruhy doporučují odborníci rukávky, i když také nezaručí úplnou bezpečnost. Především nesmí být dítěti velké a musejí na rukách dobře sedět. Pomáhají mu držet se nad vodou a neomezují v pohybu. Pro učení plavání ale ideální nejsou – ruce dětí nadzvedávají příliš nahoru. Přesto jsou bezpečnější než kruh a dají se použít na mělčině a pod dohledem dospělých i v hloubce.

Rada KAFE.cz:

Především pozor na správnou velikost, dítěti nesmí ve vodě spadnout.

Nafukovací vesty

Názory odborníků na nafukovací vesty se různí. Převažuje však názor, že jako plavecké pomůcky jsou spíše nebezpečné, protože jsou velmi nestabilní. Navíc děti omezují v pohybu a studí. V plavání rozhodně nepodporují, protože ty nejmenší nutí ve vodě spíše stát. Z některých druhů navíc může dítě vyklouznout.

Rada KAFE.cz:

Spíše než vesty volte speciální nadlehčovací dresy anebo plavky, které patří k nejbezpečnějším! Nesporně lepší jsou také neoprenové plovací vesty pro děti, i když jde o mnohem dražší variantu.

Nadlehčovací dresy, plavky, pásky

Jsou to rozhodně nejbezpečnější pomůcky na trhu, alespoň to tvrdí odborníci. Řada z nich je navíc uzpůsobena tak, že z nich lze jednotlivé výplně odebírat, jak se dítě postupně učí plavat. Pro bezpečnost malých dětí ve vodě jsou vhodné i plavecké pásky, které se dávají kolem pasu dítěte. Nadnáší je co nejblíže těžiště a jednotlivé dílky lze odebírat a regulovat tak míru nadnášení.