Toto obyčejné jídlo povýšíte na gastronomický zážitek díky prémiové zakysané smetaně Šéfkuchař od značky Mlékárna Kunín. Ta je vyrobena na bázi francouzské receptury creme fraiche, má pevnou strukturu a je nejhustší ze všech zakysaných smetan od Mlékárny Kunín.

Sezónní zelenina jako lilky, papriky, cukety a rajčata se skvěle hodí na přípravu zapečených letních obědů nebo večeří. Jde o šťavnatou zeleninu, která se při pečení nevysuší a navíc se z ní postupně vypéká jemně nasládlá šťáva. Všechny tyto druhy zeleniny se báječně pojí s kořením a dalšími dochucujícími ingrediencemi, jako jsou zakysaná smetana nebo parmazán.

Receptů, jak si tuto zeleninu přichystat, najdete opravdu velké množství. Můžete si ji připravit po francouzsku s provensálskými bylinkami, po italsku s parmazánem nebo po česku s houbami a zakysanou smetanou. Pokud na vaření použijete „zakysanku“ Šéfkuchař od značky Mlékárna Kunín, buďte si jistí, že si pochutnáte. Obsahuje 30 % tuku, díky tomu je plná smetanové chuti. Šéfkuchař je určen pro všechny, kteří se rádi realizují v kuchyni. Svoje uplatnění najde jako základ nejen pro studenou, ale i pro teplou kuchyni. Při vaření či pečení se totiž nesráží.

Plněný zapečený lilek s houbami, cuketou, zakysanou smetanou, tymiánem a parmezánem

Na 4 porce budeme potřebovat:
2 středně velké lilky
300 g čerstvých hub
1 větší cuketu
2 stroužky česneku
6 větviček tymiánu
čerstvě drcený pepř
sůl
50 ml olivového oleje
180 g Zakysané smetany Šéfkuchař od Mlékárny Kunín
1 vejce
40 g strouhaného parmezánu

Postup:
Lilky opláchneme, rozkrojíme na poloviny, potřeme částí oleje a řezem nahoru dáme na pekáč s pečícím papírem. Vložíme do trouby nahřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Mezitím si opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a nakrájíme na plátky. Zprudka je na pánvi se lžící oleje opečeme, osolíme a dáme na plochou mísu.

Houby opláchneme, nakrájíme na plátky a na zbylém oleji zprudka opečeme. Přidáme jemně pokrájený česnek, pepř, lístky tymiánu a odstavíme.
Lilek vyndáme z trouby, necháme lehce zchladnout a ostrým, tenkým nožem vyřízneme cca polovinu dužiny. Pokrájíme ji na kousky a společně s cuketou přimícháme k houbám. Směs podle potřeby přisolíme, rozdělíme do lilků, lžičkou na ně rozdělíme smetanu smíchanou s vejcem a trochou soli, zasypeme parmezánem a dáme do trouby grilovat dozlatova.

Obtížnost receptu: nízká
Čas na přípravu: 30 minut
Celkový čas na pečení: 35 – 45 minut

Zapečená grilovaná paprika s rajčaty, fenyklem, olivami, kapary a zakysanou smetanou

Na 4 porce budete potřebovat:
2 větší žluté a 2 větší červené papriky
2x 180 g Zakysané smetany Šéfkuchař od Mlékárny Kunín
2 vejce
80 g strouhaného čedaru
1 fenykl
60 g zelených oliv
lžíce kaparů
4 rajčata
½ omytého pomeranče bez chemicky ošetřené kůry
lžička drceného pepře
2 oloupané stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje

Postup:
Troubu rozpálíme na 200 °C. Papriky opláchneme, seshora vyřízneme stopky i se semeníkem, dáme na pekáč s pečícím papírem a vložíme do trouby. Když se na paprikách objeví světle hnědé puchýře, vyndáme je, zabalíme do folie a necháme 10 minut zapařit. Potom je oloupeme – šťávu, která nám vytekla, uchováme.

Fenykl očistíme, zbavíme oschlých konců stonků a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme a oloupeme. Z pomeranče odkrojíme dva plátky o šířce cca 0,5 cm. Z takto odkrojených plátků si nejdříve z dužiny vymačkáme šťávu do misky, poté od bílé části kůry odřízneme tu oranžovou část. V oleji krátce orestujeme fenykl, přidáme česnek, sůl, zalijeme trochou vody, přidáme šťávu z paprik, pomerančovou šťávu s oranžovou kůrou, pokrájená rajčata a podusíme do měkka. Poté z této směsi odstraníme oranžovou pomerančovou kůru.

Zapékací misky vytřeme lehce olejem a na dno rozložíme vrstvu paprik, zalijeme částí podušeného fenyklu s rajčaty, zakryjeme dalším vrstvou paprik a takto naplníme celé misky. Nakonec zalijeme směsí smetany s vejci a sýrem, ochucené solí. Dáme na pekáč a pečeme při 200 °C asi 15 minut.

Obtížnost receptu: střední
Čas na přípravu: 30 minut
Celkový čas na pečení: 45 minut; první fáze cca 20 – 30 minut, druhá fáze 15 minut