Pokud potřebujete půjčku, mimo banku se můžete obrátit i na některou z finančních společností, které spotřebitelské úvěry zpracovali do trochu jiné podoby. Jsou rychlejší, dostupnější, ale s možností půjčit pouze velmi omezenou částku na „drobnosti“, podmíněny pouze měsíční dobou splatnosti.

Mohlo by vás také zajímat: Pomoc, připadám si jako socka nebo 10 rad, jak vyjít s penězi

Jak to přesně funguje

Jedná se o tzv. finské půjčky. Informace najdete třeba na portálu kredito 24. Tady si pak po registraci a přečtení smluvních podmínek (přiznejme si, že mnoho z nás to nedělá, a přitom jde o tak zásadní věc) a o půjčku si tu můžete rovnou i požádat.

Kolik si mohu půjčit a jak dlouho budu splácet

Pomocí dvou řekněme posouvátek na hlavní stránce si navolíte požadovanou výši půjčky. U těchto služeb se horní hranice zapůjčitelné částky pohybuje už na 13.000 Kč, poněvadž jsou tyto mini-úvěry stejně určeny k drobné finanční výpomoci ve stavu nouze nebo k překlenutí mezery mezi výplatami, dále také jako jištění pro lidi s nepravidelným, i když stálým platem (např. překladatel) apod. Druhým posouvátkem nastavíte, do kdy jste schopni svůj dluh splatit. Nejzazší možnost je jeden měsíc, s tím, že se spíš než o klasické splátky jedná často o jednorázový poplatek za poskytnutou službu. Ten se vám již vypočítá automaticky sám.

Pro koho je finská půjčka vhodná

A to je v podstatě vše. Stačí vám často pouze mobil a občanský průkaz. Nikam nechodíte, nic nepodepisujete. Vaše odeslaná žádost je během několika minut prozkoumána a v drtivé většině schválena, protože nároky na bonitu klienta jsou nesrovnatelně menší než v bance. Jako potvrzení, že zadaný bankovní účet je skutečně váš, musíte v některých případech zaslat jednu korunu na účet poskytovatele. Poslední, nejlepší krok už je jednoduchý, počkat si na peníze, které je společnost schopna poslat již do 20 minut.

Na co si dát pozor

Tyto maximálně expresní služby s až zarážející dostupností si navyklo využívat mnoho českých domácností. Mezi nejčastější účely patří nákup vánočních dárků, rekonstrukce nebo vybavování bytu nebo drobné výdaje za opravy atd. Ačkoliv zadluženost českých domácností zaujímá mezi evropskými zeměmi jedno z nižších míst, měli bychom s vlastními prostředky hospodařit šetrně a s rozvahou a o to víc pak s prostředky, které naše nejsou, čili půjčkou.

  • Samozřejmě existuje na daném trhu také spousta nekvalitních a nedůvěryhodných společností, je tedy třeba pečlivě vybírat. Dbejte na přímou komunikaci s poskytovateli a za přemýšlení stojí také zkoumat všechny zadané údaje, jako třeba roční procentuální sazbu nákladů.