Výskyt alergií je stále četnější…
Ano, statistiky ukazují, že ohrožen je již každý třetí novorozenec. Hovoříme o například o riziku atopického ekzému, potravinové alergii, alergickém astmatu nebo alergické rýmě, což jsou nejčastější alergická onemocnění. Vznik alergií je podmíněný mnoha faktory, mezi které patří genetické předpoklady, znečištěné životní prostředí, životní styl včetně nevhodných stravovacích návyků či předčasné vystavení alergenům.

Kafe.cz zjistilo: Pokud například jeden z členů rodiny trpí nějakým alergickým onemocněním, pak se riziko vzniku alergie u dítěte pohybuje mezi 20 – 40 %. Trpí-li však v rodině alergiemi dva či více členů, riziko vzniku alerie pro dítě dosahuje 40 – 60 %. Pokud trpí všichni stejnou alergií, je toto riziko 50 – 80 %.

Potravinové alergie, to je jistě celý dlouhý seznam. Která bývá u malých dětí nejčastější?

Největší problémy způsobuje bílkovina kravského mléka. Proto je dobré děťátko co nejdéle kojit. Pokud však z jakéhokoli důvodu maminka kojit nemůže a v její rodině se alergie vyskytuje, je lepší zvolit správnou hypoalergenní kojeneckou výživu. Principem hypoalergenní výživy je snížení kontaktu dítěte s vysoce alergenními látkami a následně trénování jeho imunitního systému pro pozdější styk s neupravenou bílkovinou. Ale pozor, všechny hypoalergenní výživy nejsou stejné. Označení za „hypoalergenní“ samo o sobě ještě nezaručuje účinnost výživy proti alergiím.

Kterou byste tedy maminkám bez obav doporučil?

Kojenecká výživa Nestlé BEBA H.A. jako jediná na trhu obsahuje speciální technologii částečně naštěpenou bílkovinu kravského mléka, která nejenže riziko vzniku alergie u dítěte snižuje, ale také posiluje jeho odolnost a připravenost na pozdější přímý kontakt s alergeny. Podle největší a nejrozsáhlejší nezávislé studie podporované německou vládou snižuje BEBA H.A. riziko vzniku alergií o více než padesát procent. Její výhoda spočívá také v tom, že na rozdíl od podobných výrobků na trhu nemá hořkou, ale naopak díky novému technologickému postupu výroby mnohem sladší mléčnou chuť. Na trhu je k dostání BEBA H.A. pro všechny věkové kategorie, a to ve dvou velikostech praktického balení – 400 g a 800 g.

Kdy je vhodné začít hypoalergenní výživu podávat?

Nejsilnější účinnost má hypoalergenní výživa, pokud její podávání navazuje na období, kdy bylo miminko kojené a dítě zatím nepřišlo do kontaktu s bílkovinou kravského mléka. Měla by být používána minimálně po dobu čtyř měsíců.