• Nedávno oblétla rozpálenou českou kotlinu svěží mediální zpráva o tom, že desetiletý Bishop Curry z amerického Texasu vymyslel nenápadný přístroj, který je schopen předejít, a dokonce i zabránit tragickým událostem, jakými jsou přehřátí kojence či batolete zapomenutého v rozpáleném automobilu. Mnoho starostlivých rodičů by zjednodušenou verzi tohoto nenápadného zařízení pravděpodobně uvítalo i pro zcela běžné, domácí použití.


A jak poznat, že se dítě blíží k nebezpečné hranici?

Proč jsou mimika k přehřátí tak náchylná? Může za to kůže!
Novorozenec nemá ještě plně vyvinutou schopnost termoregulace (udržování stále tělesné teploty), snadno se přehřeje, snadno prochladne. „Schopnost dítěte udržet tělesnou teplotu a uchovávat část energie pro tvorbu tepla se zvyšuje věkem a hmotností.“ uvádí odborníci v populární Velké knize o mateřství. S touto nedostatečností přímo souvisí charakter jemné kojenecké pokožky. Ta je mnohem tenčí a citlivější než kůže dospělých. A nejen to! Nedokonale vyvinutá je i svrchní ochranná vrstva kůže; zejména potní žlázy a pro ochla zování těla tolik důležité mazové žlázy.

Varovné signály
K přehřátí organismu, dobře známému jako „úpal“, dochází tehdy, není-li tělo schopné odvádět nahromaděné teplo. Termoregulace kolabuje a dochází k přehřátí. A pozor, ústředním předpokladem přehřátí (úpalu,) není výhradně pobyt na přímém slunci!
Miminko lze přehřát v nevětrané místnosti, v autobuse, v autě či během nemoci, kterou doprovázejí vysoké horečky. Nepříjemné příznaky výrazně umocňuje nedostatek tekutin!
Na nebezpečný stav obvykle upozorní nevolnost, zvracení, malátnost, apatie, u kojenců také zapadlá fontanela, zvýšená teplota, zmatenost či dokonce tuhnutí šíje. Čím je miminko mladší, tím je stav vážnější. Ve výjimečných případech může dojít až k bezvědomí, otoku mozku, šoku a celkovému kolapsu organismu.
Nepleťte si přehřátí s úžehem
Někdy se naprosto chybně zaměňuje úpal (přehřátí) a úžeh, jehož přímým původcem jsou na rozdíl od přehřátí výhradně sluneční paprsky. Při úžehu dochází k podráždění mozku a mozkových plen slunečním zářením. Postižený má sice podobné příznaky jako při přehřátí, navíc ho obvykle silně bolí hlava a také mu může tuhnout šíje! Podobné jsou nejen příznaky, ale i první pomoc. Ta zahrnuje přemístění postiženého do chladnější a větrané místnosti, podávání tekutin (např. vybublaných minerá ;lek), vhodné je chladit hlavu i šíji chladnějšími obklady (ne ledovými!) a zamezit jakékoliv aktivitě. Má-li děťátko vysokou horečku, je příhodné podat léky na její snížení. Je-li miminko či batole naprosto apatické, je na místě volat záchrannou službu.
#clanek|3522095|3522096|3522095#
9 praktických rad, jak přehřátí předcházet

  • V horkých dnech vyhraďte procházkám s miminkem či batoletem spíše ranní, odpolední a večerní hodiny. Výjimkou mohou být parky a podobná místa, kdy se milosrdná zeleň stará o citelné snížení teploty.
  • Je-li děťátko kojené, je dle doporučení Laktační ligy nezbytné, kojit jej vždy, když si řekne. V létě děti pijí přirozeně více – je to pochopitelné, hasí žízeň. Nekojeným dětem je nutné velmi často nabízet kojeneckou vodou nebo čaj (ne černý a zelený).
  • Během horkých letních dní je vhodné omezit nošení miminek v šátku a nosítkách pevně přimknutých k tělu. Zastíněný kočárek je v tomto případě vhodnější.
  • Skvělým pomocníkem, který pomůže předcházet přehřátí, je vhodné prodyšné oblečení, které „dýchá“ a dobře odvádí pot.
  • Pamatujte na to, že namočení kloboučku či trika malého batolete sice způsobí chvilkové ochlazení, avšak u většiny tkanin zároveň zvýší prostupnost UV záření!
  • Léto u vody je prima, nicméně nezapomínejte na to, že lesklé vodní plochy a lesklé povrchy (třeba i písek!) intenzitu UV záření násobí!
  • Přehřátí nemusí nastartovat pouze teplé počasí, ale také zvýšená a nekompenzovaná horečka – tu je nutné u malých dětí vždy pečlivě hlídat.
  • Nikdy nenechávejte dítě samotné v autě! Prevencí proti opomenutí je dát osobní věci (peněženku, kabelku, doklady) vedle autosedačky s dítětem.
  • Kvalitní krém pro nejmenší je při procházkách v horkých letních dnech nezbytnost. Ale pozor, slunce „pracuje“ i ve stínu, a to nejen u vody, ale také na horách! Pamatujte intenzita UV záření skokově narůstá s nadmořskou výškou! Krém sice nezabrání přehřátí, ale spálení jemné pokožky zcela jistě.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!