Dnes a denně se objevují nové a nové případy, kdy Ministerstvo zdravotnictví nařizuje oka-mžitě stáhnout z pultů nejrůznější talíře, sklenky, či jídelní sady, které obsahují nebezpečné látky. Ve velké většině se jedná o výrobky z Číny. Nad čím ale zůstává rozum stát je fakt, že často jde o věci určené dětem, jejichž organismus nebezpečné látky nejrychleji vstřebává. A po takové intoxikaci olovem může dojít i k pomalejšímu mentálnímu a fyzickému vývoji, či ke snížení inteligence. Jaké látky v nádobí se mohou objevit a co vám hrozí?

Olovo

Olovo patří k nejčastějším látkám, které se podle odborníků uvolňují nejen z dětského nádobí. Jeho použitím může olovo přijít do kontaktu s potravinami a spolu s nimi se jednoduše dostat do trávicího traktu. Krví je pak transportováno do jater, kde se hromadí, a důsledkem otravy pak může být poškození jater, ledvin, krve, nervového a kardiovaskulárního systému. Objevit se mohou i poruchy trávení, hubnutí a ochrnutí končetin. Zatímco organismus dospělého člověka vstřebává olovo z 10 %, jinak je tomu u dětí – ti ho totiž přijmou 40 až 50 %. A právě u nich hrozí závažné komplikace – může totiž dojít k pomalejšímu vývoji, poruchám učení či ke snížení inteligence.

Kadmium

V řadě případů je společně s olovem z nádobí vylučováno také kadmium, další z těžkých ko-vů, jehož vliv na zdravotní stav je jednoznačně negativní. Navíc se z organismu vylučuje velmi obtížně a je karcinogenní. Pamatujete si na případy smaltovaných hrníčků, misek a talířků, na nápojové skleničky s motivy a dokonce i na dražší skleničky s motivy myšáků, které byly staženy z prodeje? To všechno jsou totiž případy, v nich odborníci při testech nalezli olovo s kadmiem v množství až dvacetkrát převyšujícím hygienické limity. Jestliže se napijete z takové skleničky, zůstanou vám kovy na rtech a můžete je zkonzumovat právě s nápojem… Při jednorázovém použití vám sice nic nehrozí, ale pokud se jedná o oblíbenou skleničku, je situace horší. Kadmium se ukládá v játrech a v ledvinách, kde může setrvat až desítky let, hrozí poruchy funkce ledvin a kardiovaskulárního systému či nádory pohlavních žláz. Navíc může způsobit i poškození plodu.

Formaldehyd

Nejen dětské jídelní soupravy z Hongkongu se staly dalším nebezpečným zdrojem problémů – tentokrát vlivem velmi toxické látky, formaldehydu. Zatímco vystavení malým dávkám vyvolává bolesti hlavy či záněty nosní sliznice, vyšší koncentrace způsobuje jejich vážné podráždění, respirační problémy, může však vyvolat i zánět rohovky, či ztrátu zraku… Pokud se do těla dostane takový formaldehyd, mění se na kyselinu mravenčí, která zvyšuje kyselost krve a vede tak k dušnosti. Hodnota, jakou odborníci nalezli v sadách nádobí, převýšila povolený limit desetkrát. Prokázalo se také, že opakovaným používáním se množství uvolňovaného formaldehydu ještě zvyšovalo. To může být zvlášť nebezpečné pro zdraví malých dětí, kterým jsou paradoxně obrázkové sady určeny…

Ftaláty

Nebezpečné látky, které mohou u dětí vyvolávat alergické reakce a hormonální poruchy – to jsou ftaláty. Objevují se v hračkách, přebalovacích pultech a dokonce i v kojeneckých lahvičkách. Ftaláty se používají jako změkčovadla do PVC. Pro lidský organismus jsou to cizorodé látky a způsobují mu řadu vážných zdravotních problémů – od poškození ledvin a jater až k úbytku mužských spermií a poškození plodů nenarozených dětí. Mohou vyvolat rakovinu a arteriosklerotické změny.

Azbest a hliník

Azbest patří k dalším toxickým jedům, s nimiž se můžete v nádobí setkat. Způsobuje závažné rakovinné onemocnění – mesotheliom, které vzniká na vnitřní výstelce hrudní dutiny. Může však iniciovat i rakovinu plic, která zasahuje vlastní plicní tkáň. Dalším toxickým stopovým prvkem, jehož příjem se zvyšuje i konzumací potravin připravovaných v hliníkovém nádobí, je právě hliník. Do těla se dostává trávicím trakem i plícemi, a zatímco v případě akutní otravy způsobuje nadměrná dávka křeče a krvácení, zvýšená hladina v mozku je spojována i s některými syndromy demence.

Tip Kafe.cz

Nebezpečné výrobky, kterým byste se měla vyhnout, najdete zde.