Vytvořit vlastní adventní věnec je hlavně o fantazii a pak o praxi. Nemusíte se bát, že byste to nezvládli, pokud zatím zkušenosti nemáte. Práce vám půjde od ruky pouze trochu pomaleji.

  • S naším návodem, který připravila Jana Čechová z Rozkvetlé dílny, to ale zvládnete.

A pokud ne, můžete si ho koupit už hotový v eshopu nebo si tam pořídit potřebné komponenty (ty seženete také v každém dobrém květinářství nebo v hobby marketu).

Příprava

Nejdřív si nastříhejte větvičky. Ideální je délka 10-12 cm. Větvičky dlouhé do 8 cm se špatně vážou a vypadávají. Na vnitřní spodní stranu je možné nechat menší a ošklivější větvičky, nejhezčí dávat nahoru a na vnější stranu – prostě tam, kde jsou vidět. Jak dlouhé budou větvičky, tak „rozcuchaný“ nebo učesaný věnec bude. Zde jsou i o něco delší větvičky, věnec je tedy trochu rozcuchaný.

TIP 1: Při porcování větvičky rovnou rozdělujte na hromádky podle velikosti a tvarové podobnosti – ušetří vám to čas při vázání a je to pohodlnější. Na jednu kupičku přijdou i větvičky bez špičky – ty se právě dávají na vnitřní spodní stranu.

TIP 2: Aby nevznikl zbytečný odpad z chvojí, držte nůžky při stříhání větvičky vždy ze shora dolů – neodříznete si jehličky na spodní části větvičky a ty zakryjí řez. Pokud byste to dělali obráceně – tedy drželi nůžky zdola nahoru, je pravděpodobné, že jehličky ustřihnete a větvička nebude tak hezká

Návod na výrobu korpusu

  • Vezměte korpus a drát.
  • Drát zapíchněte zezadu věnce a jednou až dvakrát pevně oviňte kolem korpusu. Pak je drát připravený na vázání.
  • Vyberte větvičky a obalte korpus ze všech stran chvojím. Sledujte, zda máte chvoj až u pracovní desky a nikde není vidět korpus. Chvoj držíte jednou rukou a druhou omotáte jednou až dvakrát pevně drátem. (Drát motejte opravdu pevně, chvoj bude sesychat a měla by tendenci vypadávat.) Špulku si po omotání nechte vpravo dole u ruky (leváci vlevo). Pokračujte stejným způsobem po celém obvodu.
  • Aby se vám hezky podařilo zakončit věnec, musíte si chvoj, kterou jste motali jako první, přidržet rukou – pod ní schováte konce právě motaných větviček a věnec se tak začistí.
  • Pokud jste s výsledkem spokojeni, obraťte věnec. Omotejte drát několikrát kolem své osy a zapíchněte konec do korpusu.
  • Máte hotovo? Může se stát, že jste nyní zjistili, že vám přece jen někde kouká korpus nebo drát, nadrátkujte na toto místo ještě větvičku chvojí. Také ještě můžete částečně upravit tvar věnce – například přichytit drátkem nebo odstřihnout rušivě odstávající větvičku.
  • Jste si svou prací jisti? Tak to jistě nebudete mít problém s posledním kontrolním bodem postupu. Hotový věnec pěkně pusťte z rukou na zem. Všechny větvičky zůstaly na svém místě? Gratuluji, uvázali jste opravdu kvalitní věnec.

TIP Kafe.cz: Aby se chvojí pěkně lesklo, můžete věnec postříkat leskem na pokojové květiny ve spreji.

Návod na zdobení věnce

„Zdobení je čistě otázkou osobního vkusu. Možností a variant je mnoho. Také dostupných dekorací je hodně. Lámete si hlavu nad tím, jaký je trend těchto Vánoc – pak se běžte podívat do obchodů s módou, jakou barvu najdete na ramínkách, tak je trendy i pro floristiku,“ říká Jana Čechová z Rozkvetlé dílny. „Přesto u většiny lidí stále převažuje klasika. Já jsem pro svůj věnec zvolila sice přírodní materiály, ale ne zcela klasicky,“ dodává o věnci, který dnes bude tvořit. Pokud se vám výsledek líbí, můžete si stejně nazdobit i svůj věnec.

Postup

  • Nejdříve jsem do středu umístila šiškovou kouli. Napíchla jsem ji na dráty a upevnila ke korpusu. Pokud ale víte, že s věncem hýbat nebudete, můžete kouli doprostřed jen tak položit. Šiškovou kouli můžete nahradit i širokou šiškou, velkou kulatou vánoční baňkou nebo jinou dekorací podle vašich představ.
  • Umístila jsem bodce a svíčky - rozmístění je opět pouze na vás a vašem vkusu. Svíčky si během celého zdobení nechte na věnci. Jsou na něm dominantní, tak ať máte představu, jak bude věnec ve finále vypadat.
  • Plátky mandarinek jsem navázala na zlatý drát – mandarinkový řetěz jsem pak umístila na věnec. Konce drátu jsem omotala o větvičky a tím ho uchytila na věnci. Odstávající mandarinky jsem nalepila pistolí k chvoji.
  • Jako protiváhu k mandarinkám jsem zvolila tři snopky skořice, které jsou také omotány zlatým drátkem.
  • Jako odlehčení fungují stuhy v barvě dekorace. Opět jsou k věnci přilepeny tavnou pistolí.

3 užitečné tipy od floristky Jany:

  1. Ujasněte si hned na začátku, co chcete tvořit (moderní věnec nebo spíš klasický?)
  2. Více druhů a barev flitrových ozdob kombinujte s rozmyslem (pokud váháte, vyhněte se této kombinaci)
  3. Slaďte ozdoby materiálově (kov, dřevo a sklo v jednom budou působit nesourodě)

Připravila Jana Čechová, www.rozkvetladilna.cz, e-shop na Fleru