Šok

Natalie Weaver je dnes již trojnásobnou maminkou, ale při prvním těhotenství se musela vyrovnat s tím, že se její dcera narodí s postižením. Na to nebyli nastávající rodiče připravení. Poctivě totiž docházeli na všechny doporučené kontroly a pokaždé odcházeli s pozitivním výsledkem. Nic nenasvědčovalo tomu, že se plod nevyvíjí správně. To vyšlo najevo až čtyři týdny před termínem porodu. Natalie byla sice nezkušená a hrozilo, že by mohla něco podcenit nebo přehlédnout, ale nepozorovala žádné komplikace. Neodhalil je ani gynekolog. Plod totiž přibíral na váze a rostl a pohyboval se přesně podle tabulek.

Na kombinaci nevyléčitelných syndromů se přišlo až při jedné z posledních kontrol. Vyhlídky na pár minut života rodiče zdrtily. Měli pouhý měsíc na to, aby se rozhodli, co dál. Lékaři je připravovali na brzký odchod dcery. Natalie nakonec porodila a se strachem odpočítávala první minuty, kdy byla její dcera na světě. Prognózy jí dávaly šanci jen na pár chvil. V porodnici se ale z malé a bezbranné Sophie vyklubala bojovnice a po pár týdnech si ji mohli rodiče odvézt domů.

Výzva

Rettův syndrom, epilepsie, silná cukrovka, třes celého těla, chatrná imunita. S tím vším se musela dívka poprat. Rodiče i lékaři byli ze zázraku nadšení. Šance na přežití u takových pacientů jsou totiž minimální. Sophie se nakonec dočkala i dvou sourozenců. Alex se narodil zdravý, stejně tak Lyla. Oba jsou své starší sestře velkou oporou a ženou ji k dalším pokrokům.

Právo na život

Doma se Sophie cítí milovaná, venku bohužel tolik pochopení nemá. Má za sebou už osmadvacet operací, ale u tak silného postižení není jistota dobrého výsledku nikdy. Lidé nechápou její projevy radosti nebo vzteku a pozastavují se nad opožděnými reakcemi, neschopností vyjadřovat se a nad zdeformovaným obličejem. Nebojí se dát najevo odpor nebo lítost. Právě proto založila Natalie účet, kde sdílí příběh své dcery. Chtěla lidem přiblížit, co se u nich doma děje, s čím se museli poprat, ukazuje radost i těžké chvilky, strach a ponížení.