Výběr vína je nutné podřídit nejen chuti našich hostů, ale také podávaným pokrmům. Tady se můžeme pro orientaci řídit jednoduchým, ale osvědčeným pravidlem, že barvě masa by měla odpovídat i barva vína. Tedy k hovězímu a vepřovému nabízet vína červená, k drůbežímu a rybímu masu vína bílá. Při grilování mořských plodů lze podávat víno bílé, nebo dokonce vína perlivá.

Grilovanou zeleninu je dobré kombinovat s bílým nebo růžovým vínem, zelenina je totiž sama o sobě hodně jemný pokrm a červené víno by mohlo její chuť přehlušit. Co se týče sýrů, měli bychom mít na paměti, že když má jemnější chuť, volíme vína lehčí, převážně bílá, když je v menu ostrá nebo výrazná chuť, lépe se podle odborníků hodí hutnější vína, tedy většinou ta červená.

Podle barvy a druhu vína je zapotřebí víno vychladit. Bílá a růžová vína se mají podávat vychlazená na 10 až 13°C, šumivá vína (sekty) nalévejte ještě ledovější, zhruba při teplotě 6 – 8°C. O červených vínech se říká, že mají mít pokojovou teplotu. Neznamená to ale, že je budeme podávat ve stejné teplotě, jakou má náš byt v letních měsících. Ideální stav pro červené je někde kolem 18 až 20 °C.

Není ovšem zapotřebí pro jednu grilovací party studovat odborné vinné příručky pro profi sommeliery. Bohatě stačí, když bílé víno chladíme v lednicí asi tak 10 až 12 hodin, sekt raději položíme do lednice o několik pater blíž ke chladícímu jádru a necháme ho tam dvakrát delší dobu. Červené víno v případě, že nemáme sklep, dáme předem nachladit do ledničky a několik hodin před podáváním ho vyjmeme a necháme stát na teple.

Nezapomeňte ale na to, že ke správnému zážitku z pití vína patří i adekvátní sklo, pokud našim hostům dopřejeme vzácnější vína, neměli bychom litovat vytáhnout skleněné pohárky.

Stejně jako pivo, tak i víno je důležitou součástí marinád. Jestliže maso nakládáme do vína, tak je také nutné přizpůsobit víno volbě masa. Platí zde podobně jako při konzumaci pravidlo, že k červeným masům jde červené víno a k bílému masu víno bílé.

V případě, že náš host pije víno, nezapomeňte mu dát k dispozici i sklenici vody nebo minerálky. Víno, jako ostatně veškerý alkohol, totiž lidské tělo dehydruje. Volba ostatních nealkoholických by měla být podřízena skladbě našich hostů. Dětem určitě přijde vhod kromě obyčejné vody ovocná šťáva, kola nebo limonáda.