Diskutujte: Jaký dárek jste vybrala při minulé návštěvě kamarádky s malým dítětem a proč?

Mohlo by vás také zajímat: Máme miminko, pes musí pryč!

Z mnoha důvodů v prvních měsících života prospějete zdárnému vývoji dítěte chrastítkem. Plyšáci přijdou na řadu podle psychologů přibližně ve dvou letech věku, kdy si k nim děti vytvoří silnou vazbu a tohle „kamarádství“ je pro ně z hlediska mentálního vývoje důležité. Ne nadarmo jezdí hasiči k dopravním nehodám, ve kterých figurují děti, s plyšovým dráčkem. Pomáhá dětem překonávat stres. Plyšovým hračkám své otřesné zážitky vyprávějí i děti zneužívané...
Ale zpátky k veselejším věcem. Tak tedy chrastítko, pokud máte dítě do jednoho roku věku.
Co si s ním počne, jak bude postupně růst?

Novorozenec

Vůbec nic. Na chrastítko je brzy, slyší jen jeho zvuk a ten zrovna slyšet nechce – touží po hlasu mámy. Fixovat předměty očima nedokáže, dítě takzvaně strabuje, rozlišuje jen světlo a tmu. Přibližně desátý den života zdravá miminka dokáží chvíli fixovat jasně světlá místa. Teoreticky mohou chrastítko uchopit, když mu je vtisknete do dlaně, ale nepřičítejte to žádné genialitě, to se jen aktivuje úchopový reflex.

Od konce šestinedělí

Jednoduchá jednobarevná chrastítka s příjemným, ne moc hlasitým zvukem by se konečně mohla dostat ke slovu. Nepřibližujte je blíž než třicet centimetrů k očím a mírně jimi pohybujte, jinak je miminko nezaměří.
Od druhého měsíce se děti dokážou otáčet za předměty, které se lesknou a pohybují zároveň.

Tři měsíce

Dítě svede menší a ne moc těžké chrastítko krátce podržet, pokud mu je podáte. Neumí si ho však samo najít a zvednout, neumí na chrastítko ani hrát. Přestože vám se může v rodičovském okouzlení zdát, že preluduje. Zajímavé ovšem je, že se už takto malé děti dokáží rozhodnout, kam upřou svou pozornost. Jestliže váš potomek chrastítko upřeně pozoruje, pak je pozorovat chce!

Od čtyř měsíců ...

se přidává touha využít hmat. Dítě téměř všechno strká do pusy, protože ústa jsou velmi citlivý orgán. Kupujte jen takové hračky, které jsou podle České obchodní inspekce nezávadné. Pořád ještě by měla vést snadno udržovatelná chrastítka před textilními nebo dřevěnými.

Půlroční dítě ...

se umí cíleně otočit za předměty, které ho zaujaly, a upřít na ně půlminutovou pozornost. Batolata zabaví interaktivní hrazdičky se spoustou visících cinkajících předmětů. V této době se začínají prořezávat zoubky, pořiďte gelová kousátka, která je možné ochladit v ledničce a uleví od nepříjemného tlaku a bolesti.

Od devíti měsíců

děti rozeznávají bezpečně barvy, přestože je neumí pojmenovat. Na chrastítku nebo dalších ozvučených hračkách se cíleně snaží vyloudit zvuk totožný s tím, který je zaujal před chvílí. Když přijdou na to, jak to udělat, dokáží ho opakovat donekonečna.