• Kapra je nejlepší nakupovat přímo od chovatele, a to jak na sádkách nebo prodejnách ryb u producentů.
  • Při nákupu ve městech volíme ty prodejce, kteří mají řádně vedený stánek, tedy řádně označený s uvedením původu prodávaných kaprů.
  • Zkontrolujeme si pohledem kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené, dotlučené či poraněné, zda nejsou přidušené, tedy neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru.
  • V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl.
  • Při výběru velikosti kupovaného kapra se rozhodujeme podle potřeby velikosti rodiny a také podle toho, jestli budeme vařit vánoční polévku.
  • Pokud je rodina menší, i kapr může být menší, ale je zde malý předpoklad, že kapr bude mít jikry nebo mlíčí do polévky.

KAFE.cz zjistilo

Mlíčák dospívá do pohlavní zralosti ve třech letech, zatím co jikernačka zpravidla ve čtyřech letech. Proto při výběru kaprů při přípravě polévky zohledňujeme kapry větší - tedy nad 2,5 kg a více. Téměř s jistotou tak budeme mít dost suroviny na rybí polévku. To znamená, že pokud chceme připravit vánoční polévku, je třeba vybírat z ryb označených jako kapr výběr.

  • Nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce.
  • Zabitého kapra nejprve vykucháme a poté uložíme do lednice. Porcujeme jej teprve před samotnou kuchyňskou úpravou.
  • Pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte, u šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.