Příležitostí, kdy rozpálit kotlík se žhavým uhlím, je opravdu nepřeberné množství. Od neformálního setkání s pozvanými přáteli či rodinnými příslušníky, přes tradiční oslavy narozenin či jiných výročí, až po běžný oběd zpestřený voňavou pečínkou.

Jak často?

Ačkoliv grilování patří k relativně zdravým způsobům úpravy potravin, přesto specialisté na výživu varují před příliš častou konzumací jídel připravených na otevřeném ohni. Jejich největší výhrady směřují především k přípravě masa, a to hlavně k připáleným kůrkám a také k odkapávajícímu oleji, který při styku s rozžhavenými uhlíky vytváří zdraví nebezpečné látky. Oběma hrozbám lze předejít nejen zvýšenou opatrností při opékání, ale také zabalením opékaného maso do alobalové fólie. Zdraví také prospěje uvážlivý výběr surovin. Srdce nejpřísnějšího dietologa určitě obměkčí převaha světlých druhů masa a ryb. A dobré životosprávě vychází při grilování vstříc také bohaté mísy salátu z čerstvé zeleniny jako příloha.

Na party upozorněte sousedy

Pokud nebydlíte na samotě, je třeba si uvědomit, že naše láska ke grilování nemusí úplně vonět vašim sousedům. Řešením může být nejen střídmější výběr grilovacích příležitostí, ale také pěstování dobrých vzájemných vztahů, což prospěje nejen bezproblémovému průběhu vaší grilovací party, ale především dlouhodobému společnému soužití.

Pokud se rozhodnete pro večírek na zahradě u grilu o větším počtu účastníků, několik dní předem na něj dopředu sousedy upozorněte. V případě, že mezi vámi a sousedy nepanují nepřekonatelné komunikační bariéry, můžete nejbližšího souseda na party alespoň formálně pozvat. Můžete si být jistí, že vstřícné gesto bude odměněno zvýšenou mírou tolerance.

Pozor na požáry i popáleniny

Přestože se převážně na našich zahradách griluje v uzavřených kotlících, případně na plynových hořácích, je nutné nezapomínat, že oheň, byť doutnající, je stále ohněm. Tudíž velice nebezpečným živlem, který při neopatrné manipulaci může napáchat velké škody. Používáme proto gril v bezpečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, dřevin a jiných vzrostlejších porostů, aby odletující jiskry a oharky nezapálily okolí. Se samotným grilem manipulujeme opatrně, nejlépe za použití nehořlavých rukavic. Všechny grilovací pomůcky, jako jsou kleště, vidlice apod., by měly mít teplovzdorné rukojeti. A děti bezpodmínečně držíme od žhavého grilu co nejdále! Rovněž je třeba nezapomínat na gril ani po skončení přípravy jídla. Uhlíky mohou být žhavé ještě několik hodin, proto je nutné čas od času gril zkontrolovat, dokud zcela nevychladne.