Je možné, že by drůbeží kosti se zbytky masa, které měla kočka v misce, mohly světélkovat? A neznamená to nějaké zdravotní riziko pro lidi? Naposledy řešili podobný případ v roce 2008 na Olomoucku. Ani tehdy Státní veterinární ústav v Olomouci v předložených zbytcích kostí po pozřeném kuřeti neshledali nic, co by svědčilo o zdravotní závadnosti.

KAFE.cz zjistilo

Ve vzorku kostí se zbytky svaloviny, který v laboratořích Státního veterinárního ústavu v Olomouci tehdy vyšetřili, nebyla prokázána ani radioaktivní kontaminace, ani rezidua inhibičních látek, jako jsou zejména antibiotika a chemoterapeutika. Surovina – drůbeží maso – tedy nebyla zdravotně závadná. Podle popisu ani v letošním případě nešlo o žádné riziko.

Při laboratorním vyšetření se zpravidla prokážou již probíhající rozkladné procesy, které mají na svědomí v přirozené míře působící bakterie rodu Enterobacter, Citrobacter, Pseudomonas, Micrococcus a Staphylococcus. Je možné, že dočasné „světélkování“ měly na svědomí pigmenty, které za příznivých podmínek produkují právě baktérie rodu Pseudomonas.

Tyto bakterie se vyskytují všude v zevním prostředí a se zmíněným světélkováním je možné se setkat také na různých podkladech rostlinného i živočišného původu. V žádném případě nejde o ohrožení zdraví lidí. Zmíněné bakterie nejsou zdraví škodlivé.

Je známo, že čistý fosfor a některé jeho sloučeniny světélkují, přesto lze uvést, že fosfor obsažený v kostech tuto aktivitu nemá. Jinak fosfor patří k biogenním prvkům a patří k významným živinám obsaženým v krmení hospodářských zvířat. Je důležitý pro tvorbu kostí, společně s vápníkem také pro tvorbu buněčných membrán, nukleových kyselin (součást bílkovin) a je důležitý pro energetický metabolismus živočichů.

KAFE.cz zjistilo

Pokud se někdo setká s podobným jevem, tj. světélkováním kostí či masa, nemusí mít obavy ze zdravotní závadnosti potraviny. Všechny potraviny a suroviny živočišného původu, které jsou uváděny do tržní sítě, musejí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti.