Vdávala jsem se hodně mladá, po krátké známosti, v necelých 19 letech. Byla jsem těhotná; hned po prvním milování.

Narození miminka pro mě znamenalo konec studentských radovánek a povinnosti, na které jsem nebyla dostatečně připravená, ačkoli jsem hltala poučné knížky. Naštěstí mi pomáhala maminka, bez ní bych to všechno zvládla jen těžko.

Jolana má vlastně harmonickou rodinu

PhDr. Petr Šmolka, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 12

  • Poté, co Jolaně „první pokus“ nevyšel, má dnes novou rodinu a „tři chlapy v chalupě“. Nejmenší svého brášku nepokrytě zbožňuje, na tom by ještě nebylo nic nezvyklého. Méně obvyklé už je, že ten ho nepovažuje za obtížný hmyz, ba právě naopak. I on k němu má velice hezký vztah. No, a na vrcholu oné pyramidy je nynější Jolanin muž. Podle všeho bere oba kluky za své, aniž by mezi nimi dělal rozdíly. Až potud je to vlastně idylka!
  • Jenže Jolanu daný stav z nějakých důvodů netěší. Pro sebe si své trápení pojmenovala tak, že jednoho synka má radši než druhého. A právě zde bych si jí dovolil oponovat! Podle mého je totiž ve hře něco jiného. Pro úplnost musím konstatovat, že stav, kdy nám je jedno z našich dětí bližší, tedy, že ho máme radši než druhé, není nic nenormálního. Jen si to zpravidla nechceme připustit. Jedno dítě může být celé dny sluníčkové, jiné se naopak od rána do večera tváří jako kakabus. Schválně, zkuste si tipnout, zda budeme pak mít k oběma stejný vztah!?
  • Opravdu si nemyslím, že by Jolana byla špatná matka či udělala nějaké zásadní výchovné chyby! Vždyť i Kryštof je k ní pozorný, pomáhá, jen z něj cítí „nějakou odtažitost“. Co by ale v jeho věku čekala!? On už je ve vlastních očích skoro chlap a ti si přece od máminých sukní jistý odstup udržují. Ovšem i v něm je spousta citu, jen ho ventiluje tam, kde mu to jde snáz – vůči malému Jiříkovi.
  • Rozhodně však nepodceňuju Jolaniny pocity: jde o směs nejistoty a výčitek, ale i o kapku žárlivosti. Kvůli tomu, co má za sebou, se jí ani nelze divit. Přitom je fajn ženská, které se podařilo to, po čem mnohé jiné jen marně touží: mít úplnou harmonickou rodinu. Pokud by jí toto konstatování nestačilo, můžu jen doporučit osobní návštěvu některého z mých kolegů.