Cirrus (řasa)

Tento typ mraků poznáte podle toho, že vypadá jako malé šmouhy nebo pásy. Cirrus se skládá z ledových krystalků.
Co předznamenává: Nemusíte se bát deště či bouřky, z tohoto mraku neprší. Signalizuje však blížící se teplou frontu a s ní spojené zhoršení počasí.

Cirrocumulus (řasová kupa)

Těmto mrakům se lidově říká beránky. Jsou to jakési malé oblačné vločky nebo chomáčky. Jsou z ledu, takže z nich neprší.
Co předznamenává: Rovněž jsou předzvěstí teplé fronty, takže už brzy se ochladí a počasí se zhorší. Beránky viděti = s deštěm počítati.

Cirrostratus (řasová sloha)

Vypadá jako průhledný bělavý závoj – proužek slaboulinké vodní páry. Skládá se převážně z ledových krystalků.
Co předznamenává: Přibližuje se teplá fronta, brzy se zhorší počasí.

Altocumulus (vysoká kupa)

Na pohled sympatické mráčky sešikované do řady. Skládají se z vodních kapiček, ze kterých se však mohou vytvořit ledové krystalky.
Co předznamenává: Příchod studené fronty. Pokud je uvidíte po ránu, připravte se na to, že už brzy přijdou přeháňky. Meteorologové uvádějí, že máte šest až dvanáct hodin čas, než se na vás snesou první kapky.

Altostratus (vysoká sloha)

Nejčastěji vypadá jako pruhovaná vrstva připomínající závoj. Tvoří ho krystalky ledu i kapky ještě nezmrzlé vody. Často z něj prší, ale kapky mnohdy nestačí dopadnout na zem a vypaří se ještě ve vzduchu...
Co předznamenává: Tyto mraky se nevyplatí podceňovat. Srážky sice mnohdy nestačí dopadnout na zemský povrch, ale když už se tak stane, připravte se na dlouhotrvající déšť.

Stratus (sloha)

Jednotvárná šedá vrstva, jejíž obrysy uvidíte jen v případě, že má menší hustotu a prosvítá jí sluníčko. Ze stratu prší, ale občas také vypadávají ledová zrníčka.
Co předznamenává: Delší ošklivé počasí. Nepočítejte s tím, že jednou zaprší a bude zase hezky. Srážky z mraků stratus mají delší trvání.

Cumunolimbus (dešťová sloha)

Někdy se mu říká také »hrad«. Je totiž velmi hustý a mohutný. Často má tmavošedou barvu a zvláštně se táhne do výšky.
Co předznamenává: Skutečné peklo – z tohoto mraku hodně prší, přicházejí brutální bouřky (často s kroupami). Pokud se bouřka přežene, zaměřte se na teplotu vzduchu – když se neochladí a je stále dusno, přijde další velká buřina.